Actualitate Social

CRIZĂ ACUTĂ DE SÂNGE! Buzoienii, așteptați în număr mare să doneze. Centrul de Transfuzie va fi deschis și sâmbătă

Pandemia de coronavirus a redus drastic numărul donatorilor de sânge. Sunt zile în care la Centrul de Transfuzie Sanguină abia ajung 2-3 buzoieni. Și cum activitatea din spitale a rămas la același nivel, numărul pacienților care au nevoie de sânge pentru a supraviețui fiind tot mai mare, stocurile de sânge au scăzut semnificativ.

Situația este extrem de dificilă. Înainte de pandemie, chiar dacă numărul celor care treceau pragul Centrului de Transfuzie nu era foarte ridicat, reprezentanții instituției luau la pas județul în căutare de donatori. Mergeau în orașe și comunele mari și reușeau să colecteze sânge de la zeci de persoane și să răspundă, astfel, tuturor solicitărilor spitalelor, fără probleme. Acum, odată cu debutul pandemiei și restricțiile specifice, colectele mobile sunt imposibile. Stocurile de sânge sunt asigurate doar cu lichidul colectat de la buzoienii care trec pragul Centrului de Transfuzie, iar numărul acestora este foarte mic. Criza de sânge este acută iar reprezentanții Centrului fac tot ce pot pentru a rezolva această problemă gravă. Pentru a reface stocurile de sânge, angajații vor fi la serviciu și sâmbătă, 28 noiembrie. Fiind un weekend prelungit pentru majoritatea salariaților, oficialii instituției fac apel la buzoieni să facă o faptă bună înainte de Crăciun și să doneze lichidul vital, pentru a-i ajuta pe cei aflați pe patul de spital.

“Avem, din nefericire, o periodă  de câteva luni bune, de la debutul pandemiei, cu foarte puțini donatori. Dacă suntem mulțumiți și fericiți de solidaritatea buzoienilor care au venit și au donat plasmă COVID, suntem destul de îngrijorați pentru că stocurile de sânge sunt din ce în ce mai mici. Avem foarte puțini donatori iar cererile spitalelor sunt din ce în ce mai mari. Așa că rog buzoienii să nu ne uite în această perioadă. Sâmbătă, 28 noiembrie, vom deschide Centrul de Transfuzie Sanguină între orele 8 și 13 astfel încât să oferim posibilitatea tuturor buzoienilor care ar dori să facă acest minunat gest dar care nu au timp în cursul săptămânii, să vină și să doneze.”a declarat pentru șansanews.ro Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău.

Dacă buzoienii care donează sânge sunt din ce în ce mai puțini, situația este cu totul alta la capitolul donatori de plasmă hiperimună. Zeci de persoane care au avut COVID-19 și s-au vindecat aleg să întindă o mână de ajutor celor aflați în stare gravă din cauza infecției cu coronavirus.

“15 persoane vindecate de Covid 19 au venit sa doneze plasmă săptămâna trecută!Fiecare are o poveste, fiecare vine cu sufletul deschis să povestească , să împărtășească din experiența lui ,dar toți cu dorința de a fi de folos. Un cald sentiment de solidaritate în fața acestui virus perfid pluteste in aer și noi,echipa Centrului de Transfuzie ne simțim mândri de semenii noștri!”

Cum numărul donatorilor de plasma este mare, săptămâna aceasta, la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău va fi adus un nou aparat de plasmafereză. Florin Hozoc, reprezentantul firmei de echipamente medicale care a pus gratuit la dispoziția autorităților din țară 20 de aparate de plasmafereză, a declarat pentru Șansanews.ro că Buzăul va primi al doilea aparat de plasmafereză, pentru că unul singur nu mai face față numărului de donatori.