Este cea mai aglomerată perioadă din an pentru crescătorii de ovine dar, în același timp, și profitabilă. Primii miei ce urmează să fie sacrificați pentru masa de Paște au fost trimiși deja la export, urmând ca, în câteva săptămâni, să înceapă și sacrificările în abatoarele din țară. La Buzău, anul acesta se așteaptă să fie vânduți, în total, circa 50.000 de miei.
Și în acest an, cererea venită de la export depășește cu mult consumul intern de carne de miel. Potrivit estimărilor făcute de reprezentanții DSV, numărul ovinelor crescute în Buzău ce urmează să ajungă pe masa arabilor va fi de patru ori mai mare decât cel al mieilor sacrificați pentru consumul local. De altfel, primele 10.000 de animale deja au fost trimise către centrele de colectare din Tulcea, Constanța sau Prahova.
Cu toate acestea, spun tot reprezentanții DSV, numărul animalelor trimise la export va fi mai mic decât cel de anul trecut din cauza faptului că au fost înăsprite condițiile de transport pe vapor. În total, estimarea medicilor veterinari arată că anul acesta ar urma să fie exportate circa 40.000 de ovine , față de 60.000 câte au fost anul trecut.
Pe de altă parte, odată cu însăprirea condițiilor de transport se înregistrează și o ușoară scădere a prețului per cap de animal, vândut în viu. Concret, mieii pleacă de la Buzău cu 18-9 lei kg de animal, în viu, adică cu 1-2 lei mai puțin decât anul trecut. Un calcul arată că un miel de circa 25 de kilograme este vândut la export cu 450 – 475 de lei.
În aceste condiții, și prețul mieilor comercializați pe plan local ar trebui să fie mai mic decât anul trecut. Cel puțin asta estimează reprezentanții DSV Buzău care se bazează pe faptul că, de obicei, prețul de la export dicta piața și în România.
În total, din Buzău ar urma să fie vânduți circa 50.000 de miei, dintre care doar 10.000 ar fi pentru consumul intern.
Totuși, primele anunțuri postate pe internet arată că, pe plan local, crescătorii își vând animalele cu 20 de lei kilogramul de animale, în viu.

Adaugă comentarii