Actualitate Agricultura acum

CUM A AFECTAT PANDEMIA STAȚIUNEA PIETROASELE! Unde se vinde acum vinul cercetătorilor și cât costă

Industria vinului a fost grav afectată de pandemia de coronavirus, iar Stațiunea de Cercetare Pietroasele nu face excepție. Și aici vânzările au fost diminuate cu până la 50%, iar asta i-a determinat pe cercetătorii buzoieni să găsească soluții alternative pentru a-și păstra clienții și, în același timp, să-și poată valorifica stocurile de vin. Așa că, de câteva zile, vinurile produse la Stațiunea de Cercetare Pietroasele pot fi cumpărate, pentru prima dată, și de pe internet.

”Este evident că am fost afectați.Vânzările au scăzut foarte mult. Oamenii nu au mai venit la cramă, nu s-au mai făcut degustări, magazinele au fost închise. Cu siguranță putem vorbi de procente de la 30 până la 50 %, în funcție de sectorul în care se comercializa vinul nostru. Oamenii au început să facă economii, nu au mai cumpărat vinuri și lucrul acesta se simte”, a spus Cornel Baniță, reprezentantul Stațiunii de Cercetare Pietroasele.

Magazinul online a fost lansat deja de câteva zile, iar de atunci comenzile curg. Oamenii găsesc acolo toate soiurile produse la Pietroasele și chiar vinurile de colecție.

”În contextul pandemiei când magazinele s-au închis am reușit să finalizăm acest magazin online. Funcționează și comenzile vin și sperăm să meargă totul bine. Lucrăm de ceva timp la el și abia acum, de câteva zile, am reușit să urcăm și să fie disponibile pentru clienții noștri toate vinurile noastre”, au anunțat reprezentanții Stațiunii de Cercetare Pietroasele.

O sticlă de vin produs la Stațiunea de Cercetare Pietroasele se vinde cu prețuri începând de la 18 lei. De exemplu, cu această sumă poate fi cumpărată o sticlă de Tămâiosă Românească din 2014 sau un Riesling Italian din 2017. Prețuri urcă până la 23 de lei sau 26 de lei în cazul unui Vin aromat alb din 2019, un vin din noua colecție, sau o Grasă de Cotnari demidulce din 2019.

Cel mai vechi vin are peste 50 de ani

Cele mai scumpe vinuri sunt cele de vinotecă. Aici, Stațiunea Pietroasele are o colecție și o istorie impresionantă.

”Crama de la Pietroasa a funcţionat mult timp ca una din cele mai bine înzestrate din ţară, ce beneficia, încă din 1940, de un centru de vinificare dotat cu utilaj modern importat din Italia. Colecţia de vinuri începută atunci numără în prezent cca 100 000 de sticle, cele mai vechi din anii `40 ai secolului al XX-lea. Sunt vinuri de patrimoniu, vinuri de o valoare inestimabilă. Vinoteca mai poartă pe rafturile sale vinuri din anii `50, `60, `70 ai secolului trecut, vinuri din ani de excepţie, ieşite din mâna unui oenolog de excepţie. Ele poartă amprenta inconfundabilă a oenologului MIHAI MACICI care, fie s-a implicat direct, fie a vegheat la realizarea lor. Sunt vinuri fără egal, aşa cum i-a fost şi competenţa în materie de oenologie”, spun reprezentanții Stațiunii.

Cel mai vechi vin pus în vânzare face parte din producția anului 1966, adică are mai bine de jumătate de secol. O sticlă se vinde cu 400 de lei. Este exemplul unui Riesling Italian, despre care oenologii spun că stocul dedicat comercializării este limitat. Totuși, cea mai scumpă sticlă cu vin este o Tămâioasă Românească din 1969 care se vinde cu 480 de lei. Același preț are și sticla de Riesling Italian din 1970.

”Vinurile de vinotecă sunt căutate pentru cadouri. De exemplu, să primești o sticlă cu vin îmbuteliat în anul în care te-ai născut e ceva mai deosebit. În plus, aceste sticle sunt căutate pentru degustări. Toate vinurile de vinotecă pe care le avem pe site sunt vinuri medaliate. Au una doua sau chiar trei medalii. De exemplu, Tămăioasă Românească din 1986 care a obținut marea medalie de aur în 2009. Avem Tămâioasa Românească din 1980, din 1983. Un lot foarte apreciat este și cel de Risling Italian din 1966 ”, a explicat Cornel Baniță.

Cam așa de frumoasă e atmosfera la Statiunea de Cercetare Pietroasa. Noua gamă de vinuri dezvoltată aici o puteți găsi și în Carrefour. Alegeți roze pentru serile de vară 😎!

Publicată de Universitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti pe Sâmbătă, 18 iulie 2020