Actualitate

Cum a reușit conducerea RAM Termo Verde să evite facturile uriașe la gaze și electricitate

În timp ce unele școli și instituții primesc facturi de zeci de mii de lei la utilități, duble față de lunile anterioare, sau majorate chiar mai mult, sunt și societăți care au scăpat de grija facturilor greu de suportat. Un exemplu este Ram Termo Verde, fabrica de căldură a municipiului.

O decizie luată în vară a făcut ca regia de termoficare să traverseze criza prețurilor majorate fără griji suplimentare. În august, RAM Termo Verde a încheiat un contract privind achiziționarea gazelor naturale la un preț mult sub cel practicat în prezent. Ceea ce face ca iarna 2021-2022 să treacă fără probleme din punct de vedere al costului gazelor consumate.

“În august noi am devenit membri ai Bursei Române de Mărfuri și am achiziționat toată cantitatea de gaze pe care am estimat-o noi pentru 1 an de zile la un preț foarte bun, de 228 lei/ MWh. A fost o inspirație de moment. Contractul la gaze expira la începutul toamnei, puteam să mai așteptăm, dar am luat decizia corectă în vară, altfel eram în aceeași situație ca ceilalți. Cu contractul acesta la gaze am reușit să facem o economie pentru populație, dar și la bugetul local. La 2-3 săptămâni după ce am încheiat noi contractul, prețurile s-au dublat. Iar acum, sub 600-700 lei nu ai șanse să închei contracte”, spune directorul RAM Termo Verde, Giani Matei.

Pe de altă parte, o problemă pentru RAM ar putea apărea în cazul în care nu va încasa la timp facturile de la populație, sume ce sunt folosite pentru achitarea gazelor. Conducerea regiei face un apel către toți buzoienii să facă un efort lunile acestea și să își achite la timp facturile, pentru că distribuitorul de gaze nu oferă păsuire decât câteva zile după scadență.

“Deocamdată suntem în grafic. Am mai trimis la diverse blocuri notificări, am transmis că sistez livrarea agentului termic dacă nu își achită datoriile. Cu toate problemele care se înregistrează pe piața gazelor, furnizorul mi-a atras atenția că dacă trec 5 zile după scadența facturilor și nu plătesc, dă ordin de sistare a gazelor, ceea ce înseamnă oprirea căldurii și apei calde în tot orașul. Sunt câteva zone în care întâmpinăm probleme la încasarea facturilor. Am trimis notificări, vedem cum se mișcă lucrurile. Sunt mai multe asociații cu datorii de 70.000 lei sau chiar 90.000 lei. I-am rugat ca până la 1 februarie, când avem scadența, să facă tot posibilul să achite măcar jumătate din sumă. Dar, deocamdată, luna ianuarie este rezolvată din punct de vedere al lichidităților pentru plata gazelor și energiei electrice.”