Actualitate

Cum să obții propriul săpun de casă natural. Claudia, o pasionată a produselor homemade, dezvăluie rețeta

Din dorința de a consuma  și folosi produse sănătoase, Claudia Cornelia  și-a propus să prepare cele mai naturale săpunuri  homemade. Informațiile pe care le-a tot căutat și citit de-a lungul timpului, despre beneficiile plantelor medicinale, au jucat un rol important în dezvoltarea acestui hobby, care nu este deloc simplu.  Astfel, a îmbinat calculele, fiind în viața de zi cu zi economist, cu aromele și ingredientele naturale, ajungând la produse unice și sănătoase.

Eforturile sunt mari. Munca începe din vară când Claudia culege plantele necesare pe care le folosește pentru culori și arome: gălbenele, mușețel, pelin, cătină, coada șoricelului, isop, lavandă, petale de trandafiri, flori de crin și multe altele. Ulterior, le pune la macerat în ulei extravirgin de măsline. De aici, tot de economie ne legăm, pentru că în spatele unei rețete de preparare a săpunului sunt calcule atente. Claudia folosește un program care îi arată tăria săpunului, puterea de curățare, de condiționare, cantitatea de spumă, cremozitatea și longevitatea lui. În funcție de acești parametri, ajustează cantitatea fiecărui tip de ulei, până ajunge la cea mai echilibrată combinație. Softul îi spune ce cantitate de sodă caustică să folosească și care sunt cantitățile de lichid și de uleiuri esențiale potrivite.

Următorul pas este să cântărească unturile și uleiurile, pe care Claudia le pune la cald pentru a le topi și a le duce la temperatura de 40 grade Celsius, iar, între  timp, măsoară cantitatea de sodă și cea de lichid în care se dizolvă. Pentru a aduce beneficii pielii și pentru ca săpunurile să fie intens colorate, Claudia adaugă unul dintre  gelurile de aloe, lapte de capră, lapte de ovăz, suc de lucernă, suc de morcov, suc de rodie, piure de pepene galben, piure de dovleac, suc din iarbă de grâu, suc din spanac, hidrolat de lavandă, trandafiri, melasă sau pelin, care intră în amestec cu soda.

Urmează omogenizarea amestecului obținut, cu ajutorul uleiurilor și unturilor topite. Când amestecul ajunge la consistența dorită, se adaugă mierea și, opțional, pudrele sau argilele pentru colorarea săpunului: lucernă, orz, spanac, indigo, rivina, argilă verde, roz, galbena, albastra. Ultimul ingredient este uleiul esențial. Odată adăugat și acesta, Claudia omogenizează totul rapid și toarnă săpunul în formele pregătite din timp.

Prepararea săpunului homemade are mici trucuri. Pentru o formă perfectă a săpunului, Claudia recomandă:

„Eu prefer săpunul turnat în formă de lemn, pe care îl feliez după 48 de ore, dar torn și în forme de silicon, cu diverse modele. Pasta, odată turnată în forme, se acoperă cu un capac și cu o pătură, apoi se lasă așa 24-48 de ore, pentru a continua procesul de saponificare.  De fiecare dată, aștept cu nerăbdare să scot săpunul din forme, să îl feliez și să îl ștampilez. Este o bucurie pe care nu pot să o descriu! Mi se pare că fiecare bucată de săpun este o operă de artă. Știu că exagerez, dar asta simt.”

După acești pași, mai urmează o perioadă de așteptare, în care săpunul se lasă la maturat timp de 6 săptămâni pentru fixarea tuturor ingredientelor.