Actualitate

Cum se descurcă Buzăul la expoziţia „Tezaure arheologice din România”, inaugurată la Madrid: ”Exponatele buzoiene s-au integrat perfect.” Și buzoienilor li se pregătește ceva de amploare (FOTO)

Provocare lansată Muzeului Județean, căreia instituția buzoiană îi face față cu cu brio.

Buzăul este reprezentat, în această perioadă, cu exponate extrem de valoroase la expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid, un eveniment considerat a fi o lecţie de istorie, dar şi un model de bune practici între muzeele româneşti şi între cele două state. Expoziția are în vedere evoluția daco-romană de-a lungul a 7 secole. La această expoziție se află peste 800 de exponate arheologice din peste 40 de muzee din țară și are scopul de a celebra 140 de ani de bune relații diplomatice româno-spaniole.

La deschiderea evenimentului organizat sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al preşedintelui României, Klaus Iohannis a participat și directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

„A fost o provocare pe care Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Afacerilor Externe din Spania, cele două Ministere de Cultură din cele două state, au lansat-o muzeelor românești, prin Muzeul Național de Istorie al României: organizarea unei expoziții care să marcheze 140 de ani de relații bilaterale româno-spaniole. O expoziție impresionantă care a făcut ca muzeografia românească să fie, pentru următoarele luni muzeografie europeană.”

Exponatele buzoiene, precum „Lupul de la Cârlomănești” și „Diadema de la Gherăseni”, s-au integrat în întreg ansamblul arheologic, creând o imagine clară și naturală a vieții oamenilor de acum aproximativ 2000 de ani.

„Exponatele buzoiene s-au integrat perfect în ceea ce înseamnă tematica acestei expoziții. Tot ce se întâmplă acolo, de la  piese la elemente de muzeo-tehnică și modul cum a fost expusă în scenă expoziția i-a lăsat fără cuvinte pe toți cei prezenți și trebuie să recunosc, și pe noi, cei din țară, pentru că rar îți este să întâlnești toate aceste exponate la un loc, într-o singură expoziție extraordinar de bine gândită, concepută și pusă în scenă. Noi am trimis piese pentru toate palierele cronologice vizate pe expoziție, și anume din secolele II-I î. Hr. și până în secolele IV-V d. Hr. În fiecare palier al expoziției se găsea cel puțin câte un exponat de la Buzău.”

După cele câte i-au văzut ochii la Madrid, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, spune că are în plan organizarea unei expoziții de amploare și pentru buzoieni :

„Ce știu sigur că-mi doresc, am inițiat discuții și sper că putem să și facem, este să găzduim la Muzeul Județean Buzău acea expoziție în momentul în care ea va fi disponibilă pentru România, adică atunci când se va întoarce din Spania, la finele lunii februarie a anului viitor.

De asemenea, Muzeul Național de Istorie al României urmează să găzduiască aceste exponate până la finalul anului 2022, după care urmează să circule prin țară, iar noi deja ne-am anunțat această intenție și sperăm să fim în cap de listă.”

Însă, această expoziție este mult mai dificil de organizat pe cât s-ar putea crede la prima vedere, spune Costache. În primul rând, pentru a cuprinde întreaga colecție de artefacte, este necesară o suprafață foarte mare de expunere. În al doilea rând, trebuie luat în calcul costul ridicat al transportului pieselor de muzeu.

„Expoziția necesită foarte mult spațiu de expunere, undeva la 600 de mp, ceea ce ar fi o provocare pentru instituția noastră, dar este fezabil. De asemenea, sunt necesare și costuri legate de transportul și asigurarea pieselor, ca să nu mai zic de noi elemente de muzeotehnică ce trebuiesc folosite aici.”

Expoziția românească din Spania poate fi vizitată gratuit până la finalul lunii februarie a anului următor.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian