Actualitate

CUM VA ARĂTA PORTUL PESCĂRESC PE CARE ÎL FRECVENTEAZĂ TOȚI BUZOIENII IUBITORI DE STORCEAG ȘI PLACHIE DE CRAP (foto)

Nu e pescar să nu fi auzit și să nu fi mers sau să nu-și dorească să ajungă la Jurilovca iar vestea bună pentru amatorii de pescuit și de pește este că portul pescăresc din această localitatea tulceană va trece printr-un amplu proces de reabilitare şi modernizare.

Sursa:adevarul.ro

Potrivit adevărul.ro, Primăria a început să lucreze la proiectul de modernizare a portului pescăresc în anul 2017, iar în 2018 a fost depus spre finanţare. Anul acesta s-a semnat contractul de finanţare care se ridică la o valoare totală de aproape 18.5 milioane de lei, fiind asigurat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. În acest moment, proiectul este în stadiul de licitaţie publică, lucrările urmând să înceapă cât mai curând. Iată macheta proiectului:

Sursa: adevarul.ro

Portul pescăresc reabilitat va cuprinde o insulă şi o peninsulă ce vor fi reamenajate şi vor intra în structura lui.

Sursa:adevarul.ro

„Viziunea noastră este ca legătura dintre cele două (insulă şi peninsulă) să se facă printr-o pasarelă pietonală. Insula va fi folosită şi ca o zonă de promenadă, având băncuţe şi spaţiu verde. Sunt prevăzute racorduri de apă, canalizare, curent electric, două tipuri de prize de încărcare, pentru maşini electrice în zona parcării autovehiculelor şi priză electrică pentru ambarcaţiunile cu motor electric”, explică pentru adevărul.ro primarul localității, Eugen Ion.

Portul pescăresc va avea şi patru zone unde se vor amplasa terase. De asemenea, portul va găzdui în continuare ambarcaţiunile tradiţionale ale pescarilor, fiind chiar o zonă bine determinată în proiect.                          

„Până în anii 90 se pescuia la Jurilovca, iar în acest port îşi ţineau bărcile legate de pari. Pescarul vine din lac, intră pe canal, iar pe partea dreaptă are cherhanaua. Îşi descarcă peştele şi apoi merge mai departe, adică în portul pescăresc. De aceea îmi doresc ca pe viitor, turistul să poată alege un peşte proaspăt din barca pescarului şi chiar să-l poată mânca gătit tradiţional acolo”, adaugă primarul comunei.

Într-un an, trec prin Jurilovca aproximativ 20.000 de turişti care pleacă spre Gura Portiţei, se plimbă pe canalele lacurilor Sinoe, Goloviţa, Razelm, dar pot ajunge şi la Murighiol, iar de aici spre restul Deltei.    

Sursa:Adevarul.ro