De luna viitoare, Buzăul va avea prima serie de cursanți calificați prin intermediul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă în meseria de îngrijitor bătrâni. Cursul, organizat în premieră de AJOFM Buzău, este în plină desfășurare, urmând să se încheie la jumătatea lunii viitoare.
Cursul a pornit de la multitudinea de apeluri lansate anul trecut de persoane care căutau pe cineva care să aibă grijă de părinți sau bunici, nu în cămine, ci acasă la ei. Pentru început, AJOFM a organizat o singură clasă, alcătuită din 15 persoane. Este vorba, în general, de persoane din mediul rural, cu vârsta peste 35 de ani, care își doresc să aibă o calificare care le va permite să aibă grijă de o persoană vârstnică, la domiciliul acesteia.
“În premieră, avem în derulare curs de îngrijitor persoane vârstnice la domiciliu. În domeniul acesta de activitate noi nu avem forță de muncă specializată. Există acele persoane ce au grijă de bătrâni, dar nu sunt persoane calificate. Și atunci, pentru prima dată am hotărât anul acesta, cu ajutorul ANOFM și Ministerului Muncii, să începem o structură de pregătire îngrijitor persoane vârstnice, atât la domiciliu, cât și în centrele specializate, pentru că, din nefericire, această structură profesională specializată va fi din ce în ce ami mult cerută pe piața forței de muncă”, spune directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău, Ionel Tociu.
La finalul lecțiilor, cursanții vor putea nu doar să le gătească și să le spele bătrânilor, ci vor avea și elemene de comunicare, de psihologie, dar vor ști și cum să supravegheze starea de sănătate a persoanei pe care o îngrijesc, cum să acorde primul ajutor în caz de nevoie.
Imediat după încheierea primului curs pentru îngrijitori persoane vârstnice la domiciliu, oficialii AJOFM Buzău vor analiza rezultatele, în funcție de care vor stabili dacă vor continua cu astfel de pregătire.
„Vrem să vedem care vor fi rezultatele, dacă vor fi pozitive imediat vom demara încă cel puțin o clasă până la sfârșitul anului. Am ajuns în situația în care românii care au plecat în străinătate acum 10-15 ani s-au stabilit acolo, părinții lor au rămas în țară, au o vârstă înaintată și o formă calificată de asistență socială pentru nevoile acestor bătrâni nu găsim decât foarte greu în România. Este ușor să fie instituționalizați acesi bătrâni, dar nu asta este soluția, soluția este ca acești bătrâni să aibă îngrijire la domiciliu. În cadrul cursului, persoanele care îl urmează își însușesc elemente de comunicare, de psihologie, de asistență medicală.”
Cei 15 buzoieni vor absolvi cursul de calificare pe 18 septembrie.
…numai 15 ?…tre să fie salariul mare dacă se stă 24/7 cu persoana în îngrijire!…