Actualitate

Dacă nu sunt urși, sunt lupi! Buzoienii din satele de munte nu au liniște: “Mi-e și frică să vină primăvara”

 Nici bine nu a început anul, că deja oamenii din satele de munte ale Buzăului se confruntă cu atacuri date de animalele sălbatice. În plină iarnă calendaristică, urșii și chiar lupii au dat iama în gospodăriile localnicilor, omorându-le animalele crescute lângă casă.

La Odăile, de pildă, nu urșii, ci lupii sunt cei care ajung în gospodării și produc pagube însemnate. În ianuarie, dar și luna aceasta au fost înregistrate astfel de cazuri.

“Din păcate, peste tot atacă lupii, acolo unde gospodăriile sunt mai izolate, nu în centrul satului. Am avut atac de lup dat în ianuarie, dar am avut unul și luna aceasta. Cam în fiecare lună avem 1-2 atacuri. Din păcate, majoritatea gospodarilor afectați sunt bătrâni. Am avut în octombrie un caz la casa unui bătrân de 82 de ani, cu un băiat de peste 50 de ani imobilizat la pat, soția și ea bolnavă. Aveau o capră pe care o creșteau pentru lapte, dar într-o seară au ajuns lupii și au ucis-o. Oamenii încep să se lipsească să mai crească animale, de teama lupilor. Urșii nu au mai atacat în ultima perioadă, lupii sunt marea problemă la noi și sigur vor ataca în continuare pentru că vor ieși mieii la păscut”, spune primarul Cristache Grama.

La Chiliile, în schimb, urșii sunt cei care atacă indiferent de anotimp.

“Un caz am avut anul acesta. Un urs a intrat într-o gospodărie, nu foarte izolată, este un grup de 2-3 case, și a omorât un animal. Dar urși sunt destui, numai la noi cred că sunt 10-15 exemplare. Mi-e și frică să vină primăvara, atunci se vor înmulți atacurile”, a declarat primarul Valentin Zaman.

Potrivit unei statistici a Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, în prima lună a anului au fost înregistrate atacuri date de sălbăticiuni și în alte comune.

“În luna IANUARIE 2024, A.P.M. Buzău a participat la 4 comisii de evaluare și constatare a pagubelor produse de animale sălbatice din specii strict protejate, din care, 3 comisii pentru pagube produse de URȘI (în comunele CHILIILE, CERNĂTEȘTI și BECENI) și o comisie pentru pagube produse de LUPI (în comuna Odăile).”