Actualitate

(UPDATE) De astăzi, restricții dure. Ce trebuie să știi pentru a te feri de COVID, dar și ca să nu iei amendă

UPDATE: Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, în şedinţa de luni, o hotărâre care introduce unele excepţii privind interdicţia persoanelor vaccinate în instituţii publice şi în marile centre comerciale. Astfel, obligația prezentării certificatului verde la mall nu a fost cuprinsă de Guvern în hotărârea cu noile măsuri, deși Raed Arafat anunțase acest lucru.

Astfel, e permis accesul în cazul în care persoanele au activităţi administrative sau merg pentru servicii medicale. De asemenea, este permis accesul în mall-uri, dacă persoanele nevaccinate merg pentru a se vaccina în centrele speciale.

Iată ce propune Hotărârea numărul 94  a CNSU privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

-accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepţia unităţilor farmaceutice dispuse în afara centrelor şi parcurilor comerciale şi a benzinăriilor; 

 Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid şi a următoarelor categorii: 

a)participanţii în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine şi siguranţă publică;

b)participanţii în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenţionale sau administrativ-jurisdicţionale;

c)persoanele care necesită acces la servicii medicale şi prestaţii sociale;

d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.  

De asemenea, se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele şi parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru:

 a)persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcţionează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic; 

b)persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

ȘTIRE INIȚIALĂ: De  luni, în România, intră în vigoare cele mai dure restricții de la începutul stării de alertă. Masca devine obligatorie peste tot, accesul în  instituțiile publice și în mall-uri este condiționat în timp ce persoanele nevaccinate nu vor mai putea ieși din case, fără o justificare bine întemeiată, după ora 20.00.

Conform deciziilor CNSU, de luni de la ora 22.00 până la 05.00, persoanele nevaccinate nu mai pot ieși din casă, măsură valabilă timp de o lună de acum încolo.

Cluburile, discotecile și barurile vor fi închise. Nu se mai pot organiza mese festive, nunți și botezuri. Masca de protecție e obligatorie în toate spațiile închise și deschise, în toate localitățile din România, indiferent de rata de incidență. Masca se poartă inclusiv pe stradă iar cine nu se conformează riscă o amendă de la Poliție cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.

În mall-uri, ar putea fi nevoie de dovada vaccinării sau a trecerii prin boală ca să puteți intra. Regula se aplică pentru toate centrele comerciale, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor. Restaurantele și cafenelele vor fi ocupate la jumătate din capacitate și o proporție și mai mică, de 30%, va fi permisă în teatre, cinematografe și săli de fitness. În aceste spații, dar și în hoteluri și pensiuni, la fel, nu intră cei neimunizați.

În cazul copiilor sub vârsta vaccinării, aceştia nu pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde decât dacă sunt însoţiţi de adulţi care sunt vaccinaţi.

Atenție, însă ! Certificatul verde nu se cere în biserică și la instanțele judecătorești. Aceasta înseamnă că atât justițiabilii cât și avocații și consilierii juridici, experții ș.a.m.d. pot intra în sediile instanțelor doar respectând aceleași reguli impuse ca și până acum: purtarea măștii, distanțarea, măsurarea temperaturii corporale.

În altă ordine de idei, Guvernul le recomandă instituțiilor publice să permită lucrul de acasă pentru jumătate din angajați. Dacă măsura nu se poate aplica, oamenii să fie chemați la serviciu în schimburi.

Tot de luni, elevii din grădiniţele şi şcolile de stat intră în vacanţă pentru două săptămâni şi se suspendă activitatea afterschool-urilor.

Totuşi, articolul din hotărârea CNSU care viza suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în grădiniţele şi şcolile private nu a fost preluat în hotărârea de Guvern ulterioară, astfel că acestea pot primi elevii. Guvernul se reuneşte, luni, la ora 11.00, pentru a “remedia” această “scăpare”.