POLITICĂ

De ce buget dispune Consiliul Județean în 2020

Cu un buget de austeritate. Așa începe anul 2020 Consiliul Județean Buzău. Conducerea instituției a creionat bugetul pe anul acesta iar calculele arată că la început de an, Consiliul Județean pornește cu un buget semnificativ mai mic decât cel de anul trecut. Conducerea instituției va avea la dispoziție o sumă cu aproape 40 la sută mai mică față de cea din 2019. Chiar și așa, autoritățile județene sunt optimiste că vor putea realiza investițiile programate în județ, sperând la noi alocări odată cu rectificările bugetare ce vor urma pe parcursul acestui an.
„Bugetul pe acest an este un buget mai mic cu aproximativ 37% decât anul trecut dar…. nu cred că lamentările își au rostul. Cu capacitatea profesională a celor din aparatul propriu sper să ne putem duce la îndeplinire obiectivele pe care le avem. Chiar dacă este un buget mai mic vom continua investițiile în derulare, vom asigura și cotele de cofinanțare se mai fac economii, mai există rectificări și chiar dacă nu la parametri la care dorim vom realiza, cred, obiectivele aflate în derulare”, a spus marți președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.
Consiliul Județean va trebui să găsească soluții și pentru a întregi bugetul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, instituție care are alocate fonduri insuficiente de la Centru.
„Cea mai mare problemă este la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului unde, schimbându-se probabil conducerea ministerului, lucrurile nu sunt atât de bine puse la punct. Noi, Consiliul Județean  Buzău și cu ajutorul conducerii D.G.A.S.P.C.,  suntem un pic avantajați pot să spun si cred că putem asigura cel puțin 10 luni activitatea direcției”, a mai spus Neagu.
În altă ordine de idei, cu bugetul pe care îl va avea la dispoziție anul acesta, Consiliul Județean Buzău va continua seria investițiilor în infrastructură și nu numai.
„Cele mai mari sume de la CJ se îndreaptă spre protecția socială iar asta nu înseamnă cei asistați, pentru că noi nu avem această activitate ci către sănătate, protecție socială, infrastructură și programe europene. Doar în acest an avem investiții în derulare din fonduri proprii de 89 de milioane. Nu înseamnă că laud acest buget dar nici nu putem să ne oprim și să nu mai facem ceea ce trebuie să facem. Unele lucrări se pot efectua și acum, ne ajută timpul la Brătianu de exemplu, suntem în grafic cu toate lucrările. Altele urmează să înceapă cum ar fi drumul de la Vintilă Vodă la Bisoca, pentru care Consiliul Județean a plătit proiectarea și au fost primiți și banii de la Ministerul Dezvoltării, se va continua drumul de la Cozieni la Brăești dar să vină primăvara ca să se poată da ordinul de începere a lucrărilor. Se lucrează deci la nivel de sezon. Mai facem economii…. cu ajutorul naturii pentru că dacă  tot nu a nins cheltuim mai puțin cu deszăpezirea iar banii alocați merg în lucrările de infrastructură, continuam cu DJ203K atât spre Podu Muncii cât și spre Robeasca și se vor mai termina și alte drumuri executate cu fonduri proprii”, a mai spus Petre Emanoil Neagu.