Actualitate

De ce sunt atâtea ciori? Sute de păsări au acaparat zonele învecinate municipiului

Imagini parcă desprinse din filmele horror au fost surprinse zilele acestea de buzoieni. Sute de ciori au acaparat câmpurile din zona Maxenu, de pe DJ 203B.

Doar câțiva kilometri despart câmpurile acaparate de ciori, de zonele rurale populate, dar și de municipiul Buzău. Prezența păsărilor în număr atât de mare nu este văzută cu ochi buni de buzoieni, care, din vaste motive nu vor să știe păsările în zonă.

Dacă discutăm despre superstiții, ciorile au reprezentat de-a lungul timpului un simbol important în diverse culturi. Mulți le privesc ca un semn ce prevestește moartea sau doliul, sau chiar ca având strânse legături cu lumea de dincolo.

Pe de altă parte, ciorile pot transmite mai multe boli infecțioase, inclusiv virusul gripal aviar. În plus, pot transmite, dacă intră în contact cu păsările domestice, diverși paraziți.

Explicația pentru care păsările se apropie de municipiu, dar și de unele localități este una simplă. Cum câmpurile se golesc în perioada toamnei, păsările rămân fără hrană și se apropie de zonele populate.

„Ciorile trăiesc în cârduri foarte mari, ca și vrăbiile, graurii. Deci dacă mâncau dintr-o cultură, ele merg spre oraș. Dacă vă uitați vara, ele sunt în zonele agricole. Acum, dacă s-a strâns totul de pe câmp, se mută în apropierea localităților”, spune Gabriel Benescu, reprezentant al Societății Ornitologice Române (SOR).

Dacă nu se iau măsuri preventive, există posibilitatea ca în primăvară, culturile din zonă să fie afectate de prezența constantă a păsărilor.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian