Social

De ce vine la Buzău Organizația Mondială pentru Sănătate Animală?

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală își trimite specialiști la Buzău pntru a verifica modul în care România a respecta prevederile pentru menținerea statutului de țară liberă de pestă porcină clasică

Verificările specialiștilor străini se vor derula în perioada 20-23 ianuarie la Buzău, Vaslui și Tulcea.
O misiune formată din 4 experţi ai Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală se va afla în cele trei județe pentru a evalua modul în care au fost implementate recomandări făcute în anul 2017, când România a fost recunoscută oficial ca ţară liberă de pestă porcină clasică. Misiunea de audit va începe la sediul ANSVSA, ulterior experţii internaţionali se vor deplasa în cele trei județe. Experţii misiunii vor evalua sistemul de supraveghere existent pentru Pesta porcină clasică fiind vizate mai multe aspecte, dintre care sistemul de detecţie timpurie, nivelul de biosecuritate şi măsurile de control aplicate pentru depistarea prezenţei virusului şi prevenţia răspândirii virusului în caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice în exploataţiile nonprofesionale.
De asemenea, experţii Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală vor efectua vizite pe teren, la exploataţii comerciale şi în special exploataţii nonprofesionale, abatoare, posturi de inspecţie la frontiere şi fonduri de vânătoare.
Echipa de experţi straini va fi însoţită de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe toată perioada misiunii.