Actualitate SĂNĂTATE

De Ziua Mondială a Diabetului, mii de bolnavi, întâmpinați cu uși închise! De trei luni, cabinetul din Ambulatoriul Spitalului Județean nu are medic. Între timp, boala prinde teren

În ziua în care ar trebui să primească un strop de alinare și speranță, mii de bolnavi se afundă în chinul pe care îl trăiesc de mai bine de trei luni. Bătrâni sau tineri, buzoieni care suferă de diabet sunt nevoiți să îndure, pe lângă boala cruntă, și lipsurile sistemului sanitar. De mai bine de trei luni de zile, cabinetul din cadrul Ambulatoriul Spitalului Județean, acolo unde ajungeau zilnic sute de pacienți pentru a-și ridica rețetele și tratamentele fără de care viața lor este pusă în pericol, este închis. Singurul medic specialist care îngrijea cei peste 5.000 de bolnavi pe care îi avea în evidență a renunțat la postul din unitatea medicală și a plecat în privat. Și, fără să aibă de ales, tot acolo merg și miile de bolnavii. Situația este și mai greu de suportat în această perioadă, în care acești pacienți au un risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2 și de a dezvolta forme grave de COVID-19.

De Ziua Mondială a Diabetului, mii de bolnavi sunt întâmpinați cu uși închise. Din august 2021, cabinetul la care erau înscriși 5.300 de bolnavi a rămas fără singurul medic specialist și are activitatea suspendată. Apriliana Stănescu și-a dat demisia după cinci ani în care a oferit consultații în Ambulatoriul Spitalului Județean. De atunci, deși au fost mai multe încercări de angajare, cabinetul este închis.

„La acest moment, la cabinetul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul ambulatoriului de specialitate al SJU Buzău nu există nici un medic diabetolog, de când domnișoara doctor Stănescu Apriliana și-a încheiat activitatea. În acest sens, conducerea spitalului a scos la concurs cele 2 posturi de medici”, a spus Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

Cu alte cuvinte, miile de bolnavi care au nevoie de tratamente trebuie să meargă și ei în privat, la cabinetele care au contracte cu Casa de Asigurări sau, în caz de urgență, primesc îngrijire la Unitatea de Primiri Urgențe, de la celelalte două doamne doctor care activează în Spitalul Județean, în cadrul secției de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

”Vrem să vă facem cunoscut faptul că la nivelul județului Buzău există 7 medici diabetologi care au contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că pacienții au fost direcționați către acești medici pentru a-și procura rețetele de insulină. La nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău, respectiv secția Diabet sunt 2 medici care pot oferi consultații pacienților cu diabet care se prezintă la unitatea de primiri urgențe”, a spus Adriana.

Și pe lângă lipsurile din sistemul medical, bolnavii trebuie să-și înfrunte și suferința, iar pandemia de coronavirus le adâncește chinul. Medicul Ecaterina Zoican spune că în această perioadă, tocmai din cauza acestui risc ridicat, bolnavii de diabet trebuie să fie atenți la ce consumă pentru că doar așa pot avea șansa ca această afecțiune să nu le agraveze starea în cazul infecției cu SARS-CoV-2.

dr. Ecaterina Zoican

Cifrele comunicate de reprezentanții Spitalului Județean arată că sute de buzoieni au fost diagnosticați cu diabet în ultimele luni.

”Menționăm că la nivelul județului Buzău există 32.000 de pacienți cu diabet, dintre care 7.000 sunt insulino-dependenți”, informează purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

În comparație cu cifrele comunicate la finalul anului 2020, de DSP, este vorba despre un plus de circa 650 de persoane.