Actualitate

Demersuri pentru atragerea investitorilor în județul Buzău. Se poartă discuții cu un mare producător de bare din oțel

Demersuri pentru convingerea unui mare investitor de peste granițe de a alege Buzăul pentru o investiție de sute de milioane de euro. Autoritățile buzoiene au început discuțiile cu reprezentantul unuia dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa care vrea să deschidă o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminată. Cum Buzăul are tradiție în acest sector, autoritățile încearcă să convingă afaceriștii din Italia, care dețin și combinatul siderurgic de la Călărași, să vină în județul nostru pentru punerea pe picioare a unei noi fabrici. Vineri, 30 iulie, le-au fost prezentate atuurile pe care le are Buzăul în acest domeniu.

“Încercăm să readucem la viață în Buzău o industrie în care România a avut tradiție. Totodată este un proiect care are o componentă de mediu foarte importantă, prin reciclarea a 99% din ceea ce se produce acolo. De asemenea, investiția include construcția unui parc fotovoltaic de 100 MW care va asigura energia electrică necesară funcționării independente a capacității de producție”, precizează prefectul Silviu Iordache.

Dacă investitorii străini vor alege în final să demareze investiția într-o  fabrică de oțel beton la Buzău, ar fi o tranzacție extrem de importantă pentru economia buzoiană, în primul rând prin crearea a cel puțin 250 de locuri de muncă.

“AFV Beltrame Group cu sediul în Italia intenționează să investească 300 de milioane de euro pentru a construi o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminată, investiție care ar conduce la crearea la Buzău a cca 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, precum și la aproape 1000 de locuri de muncă indirecte dintre care cel puţin 800 în faza de construcţie şi circa 150 în faza de producţie”, arată Instituția Prefectului Buzău. Și nu doar atât. Ar însemna renașterea unei industrii cu tradiție la Buzău, dar care a apus de câțiva ani.

“Din punct de vedere al tradiției, ar însemna repunerea Buzăului pe harta europeană a producătorilor de oțel beton. Buzăul a avut tradiție prin laminorul de la Ductil care de aproape 1 an este închis și, din păcate, nu sunt șanse să repornească. Aproape tot necesarul național de oțel beton este importat din Turcia, Ucraina, Grecia, nu se mai fabrică în România oțel beton. Ar însemna o mare șansă pentru Buzău o astfel de investiție în județ”, a adăugat prefectul Silviu Iordache.

Primele discuții au avut loc vineri iar concluziile sunt îmbucurătoare.

“Mi s-au părut deschiși și cumva impresionați de capacitățile disponibile la nivelul municipiului Buzău și județului Buzău. Vorbim despre capacități energetice, posibilități de conectare la infrastructura rutieră și feroviară, dar și despre forță de muncă specializată-ingineri metalurgiști. Urmează să încercăm să găsim o zonă bună pentru această investiție și comunicăm în continuare cu investitorul cu speranța că vom reuși să îl convingem să investească în județul Buzău.”

Grupul italian vrea să deschidă o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminată,primul proiect de acest gen din ultimele decenii în producţia de oţel.  Unitatea de producţie va include o oţelărie şi un laminor care va fi alimentat cu energie electrică din surse regenerabile, prin construirea unui parc fotovoltaic. AFV Beltrame Group deţine 6 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.000 de angajaţi, peste 2 milioane de tone vândute anual şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări.