Polițiștii din Buzău se confruntă cu un adevărat fenomen în ultima perioadă: apeluri privind lipsirea de libertate a unor persoane. Numai că cele mai multe alerte nu se confirmă.
De pildă, noaptea trecută, polițiștii au fost puși pe jar de un bărbat care a sunat la 112 și a anunțat că fiica sa ar fi fost răpită. Buzoianul le-a spus polițiștilor că tânăra de 22 de ani ar fi încheiat recent o relație cu un bărbat. Numai că azi noapte acesta ar fi venit cu mașina la casa ei, ar fi chemat-o afară și ar fi luat-o cu forța. A urmat o desfășurare amplă de forte pentru ca tânăra, c ear fi putut fi în pericol, să fie găsită cât mai repede.
“Imediat după primirea sesizării, a fost constituită de urgență o echipă operativă complexă, formată din polițiști de ordine publică și polițiști de investigații criminale, care au demarat activități specifice pentru depistarea persoanelor, clarificarea situației de fapt și luarea măsurilor în consecință pentru înlăturarea oricărei stări de pericol”, anunță IPJ Buzău.
La scurt timp, tânăra și fostul său concubin au fost găsiți de polițiști. Buzoianca le-a spus, însă, oamenilor legii că ea a plecat de bună voie de acasă și în niciun caz nu a fost luată cu forța, așa cum se gândea tatăl său.
“Persoanele au fost depistate în scurt timp și, în urma discuțiilor purtate cu acestea, nu au rezultat aspecte ale unor fapte penale, tânăra de 22 de ani menționând că a avut o întâlnire de comun acord cu fostul concubin pentru a discuta despre relația acestora. Apelantului i-au fost aduse la cunoștință aspectele constatate, prevederile legale cu privire la organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, dar și importanța justei utilizări a acestuia.”
Nu este pentru prima dată când este nevoie de o desfășurare impresionantă de forțe în urma unor apeluri care se dovedesc a fi false. Numai de la începutul lunii noiembrie, în județul Buzău au fost sesizate, la 112, 7 cazuri de lipsire de libertate, din care doar unul s-a confirmat. Polițiștii reamintesc buzoienilor să sune la 112 numai în caz de urgență reală.
“Polițiștii reamintesc faptul că apelurile false la 112 sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor. Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, se pedepsește cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității.”
Adaugă comentarii