Actualitate

Dilema din Crâng! Capcană pentru dăunători sau metodă pentru uscarea intenționată a arborilor? O intrebare la care responsabilii amână răspunsul

Semnal de alarmă tras de un expert de mediu din Buzău după ce pe un arbore din Pădurea Crâng a fost descoperită o cutie neagră, neiscripționată, despre care se suspectează că ar putea fi o capcană cu feromoni. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât folosirea acestor capcane cu feromoni a devenit o practică utilizată pentru uscarea intenționată a copacilor, în vederea tăierii.

Sesizarea a fost făcută de Haritina Crăiță, activist civic și expert de mediu, care spune că a observat cutia în urmă cu două săptămâni , însă ar fi aflat că, de fapt, aceasta ar fi fost agățată în copac din perioada august-septembrie.

De atunci, expertul de mediu s-a preocupat să afle ce este acest obiect apărut într-o rezervație naturală și mai ales cine l-a pus și cu ce scop. Cu alte cuvinte, este nevoie de expertiza unor specialiști care să spună cu certitudine dacă sunt sau nu motive de îngrijorare, în condițiile în care această capcană poate fi folosită în două scopuri. Unul este cel pentru care a și fost creată, și anume să atragă dăunătorii. Însă, în ultima perioadă, aceste capcane au fost folosite și cu scopul de a atrage insecte care să atace copacii sănătoși pentru ca, în final, aceștia să fie tăiați pe motiv că sunt bolnavi. În concluzie, se pune întrebarea dacă se urmărește tăierea Pădurii Crâng sau este doar o capacană pentru a omorî insectele dăunătoare? Ei bine, incertitudinea nu poate fi lămurită decât în baza unei analize de laborator, fapt pentru care Haritina Crăiță a cerut ajutorul tuturor instituțiilor abilitate, respectiv Agenția Locală pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Ocolul Silvic, dar și Poliția Buzău.

Surpriză amară! Demersul expertului de mediu nu a primit, deocamdată, niciun răspuns. De două zile, autoritățile își pasează responsabilitatea. Abia vineri, după trei apeluri la 112 și mai bine de două ore de așteptare în Parcul Crâng, o echipă de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Buzău, s-a deplasat la fața locului. În Parcul Crâng au ajuns și doi reprezentanți ai Ocolului Silvic. După ce au analizat, din priviri, cutia suspectă, polițiștii au concluzionat că nu vor ridica cutia în vederea unei analize mai ample, în laborator, pe motiv că este inofensivă. Cum s-a stabilit, dintr-o privire, că dispozitivul nu prezintă riscuri, vor răspunde aceleași instituții:

În concluzie, capcana va rămâne în Parcul Crâng. În aceste condiții, este legitimă o întrebare: vrea cineva să distrugă arborii din Crâng, iar lipsa de reacție a unor instituții devine complicitate? Ne vom lămuri în scut timp!


Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Capcana sau capcanele prezentate în imagini chiar asta sunt: capcane. Insectele sunt ademenite și capturate în borcanul de dedesubt unde mor. Ulterior, borcanele pot fi inspectate pentru evaluarea potențialului de infestare.

    Acest expert de mediu și-a câștugat expertiza în mediul… corporate?
    Uite asta se întâmplă când ești mare expert dar n-ai văzut pădurea decât la televizor, sau mai rău.

    Da, este posibilă practica montării recipientelor cu feromoni pe trunchiurile arborilor, asta ar încuraja infestarea arborelui și de aici alte fapte dăunătoare dar aia nu e capcană ci momeală.

    E greu când se ăntâlnește prostul cu idiotul și produc știri fără știință, doar credință. 🙂

    Eu nu sunt de acord cu majoritatea legislației și practicilor din domeniul silvic dar dumneavoastră sunteți, alături de expert, complet pe dinafară.

    Iar cu aceste capcane, în mod special, am o problemă cu faptul că acestea sunt o sursă de poluare cu plastic, borcanele pot fi golite de stupizi și conținutul împrăștiat.
    Sunt montate și etichetate de semi-analfabeți și de asta sunt greu de identificat de terți.

    Evidența lor trebuie să se regăsească la ocolul silvic de care aparține zona.

    Mergi în pădure, dincolo de ce vezi din mașinuță, de pe șosea, ca să vezi adevăratele orori. Folosește imaginile satelitare și aeriene oferite de gogu să-ți faci o idee despre ce se întâmplă, din confortul casei dar, oentru numele lui Trompi, află ce este, ceea ce privești.
    De exemplu mai citește o carte despre silvicultură, un manual școlar de clasa a X-a, ceva mai mult decât informații luate de pe facebook, tictoc sau instagram.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian