Autoritățile sanitar veterinare din Buzău sunt în alertă. După o vară în care a fost cât de cât liniște, au început să apară din nou focarele de pestă porcină africană. Virusul care lasă buzoienii fără porcii crescuți pe lângă casă a fost depistat, în ultimele săptămâni, în mai multe gospodării din județ.
Concret, au fost confirmate 11 focare de boală, în câteva comune. Zeci de animale crescute de buzoieni pentru consum propriu au fost sacrificate, pentru a evita răspândirea bolii. Au fost luate măsuri de urgență iar acest lucru a făcut ca de la confirmare și până în prezent să nu mai apară cazuri noi, astfel că unele focare au fost stinse astăzi.
“La această data, pesta porcină africană evoluează pe raza județului Buzău în 7 exploatații nonprofesionale, fiind afectate în total 52 de capete. Pe parcursul zilei de astăzi au fost stinse 4 focare. Rămân active 7 focare la Cernătești și Zărnești. Azi au fost stinse cele din zona Râmnicului, la Puiești. Pe data de 20 septembrie, dacă nu vor mai apărea cazuri noi și vor fi îndeplinite toate condițiile, vor fi stinse și celelalte focare”, a declarat, pentru Șansa News, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare Buzău, dr Iulian Moca.
Autoritățile sanitar veterinare au stabilit și principala cauză a apariției virusului în gospodării.
“Din primele date culese în cadrul anchetelor epidemiologice, cel puțin la primele cazuri care au apărut la Cernătești, a reieșit că pe terenurile ce aparțin proprietarilor aflate în proximitatea exploatațiilor nonprofesionale au fost identificați mistreți morți, de la care au fost recoltate probe și a fost identificat virusul pestei. Pe aceste terenuri erau furaje folosite la hrana animalelor din gospodării.”
În fermele din județ nu este activ niciun focar de pestă, însă, în mediul silvatic au fost confirmate 191 de cazuri la mistreți.
Adaugă comentarii