Se dorește sau nu construirea unui spital municipal la Buzău? A fost o dezbatere amplă, pe această temă, în ședința Consiliului Local Municipal. Zeci de minute, invitații și aleșii municipali și-au exprimat opiniile și îngrijorările cu privire la proiectul construirii unei noi unități medicale.
Dezbaterile au pornit după ce, prezent în sala de ședințe, deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, a cerut informații primarului Constantin Toma despre proiect, exprimându-și temerea că, de fapt, nu s-ar dori realizarea spitalului. Deputatul Ungureanu spune că ritmul în care se lucrează pentru realizarea spitalului municipal lasă de dorit și că există riscul ca peste în șapte ani (n.r. termen limită prevăzut în contractul de donație a terenului) spitalul să nu fie realizat, iar omul de afaceri care a pus la dispoziție terenul să își ia înapoi suprafața, lângă care, între timp, vor fi fost trase utilitățile. Adică, să aibă o zonă transformată dintr-un simplu câmp, într-un teren potrivit dezvoltării unor proiecte imobiliare de amploare.
“Șmecheria se vede din avion. Omul de afaceri spune așa: eu am o afacere aici, în zonă nu sunt utilități, nu este nimic. Lui îi este foarte ieftin să dea la primărie 7 ha pentru un spital, sat pentru vârstnici, așa cum a fost viziunea mea, iar primăria a preluat-o 100% și a spus că o să facă spital. Dar, aici vine minciuna, aici vine șmecheria. Utilitățile, când se trag pentru spital chipurile, se vor trage, de fapt, pentru toate acele zeci de hectare care acum sunt teren agricol ale omului de afaceri care a venit din Iran. Acel domn are interes ca Primăria Buzău să bage 10 milioane de euro ca să-i creeze lui intravilan și, apoi, dacă timp de 7 ani nu reușește să facă spital acolo, primăria pierde complet terenul și omul de afaceri rămâne și cu utilitățile, și cu intravilanul”, a declarat, la Focus Tv, deputatul Emanuel Ungureanu.
Mai mult, Ungureanu spune că terenul donat pentru construirea spitalului ar fi traversat de magistrala de gaze, ceea ce ar însemna mai mult timp pentru obținerea avizelor necesare construirii unei unități spitalicești.
De partea cealaltă, primarul Constantin Toma spune că la mijloc nu este niciun interes ascuns și că proiectul va fi realizat așa cum a fost creionat.
În plus, edilul șef a venit și cu precizări privind stadiul demersului de preluare a Spitalului CFR Buzău de către Primăria Buzău, ca prim pas pentru realizarea spitalului municipal.
Discuțiile au continuat zeci de minute. În cele din urmă, consilierii municipali au aprobat un proiect prin care a fost acceptată o sumă de bani, donată de omul de afaceri care pune la dispoziția municipalității și terenul pentru viitorul spital municipal, sumă necesară pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal.
Un proiect care, însă, ar fi nul, după cum a arătat, la Focus Tv, consilierul local municipal Irinel Cârstea și care ar putea crea noi probleme în demersurile pentru implementarea unui proiect de care Buzăul are mare nevoie.
“Îmi cer scuze public pentru că nu am sesizat la tip o problemă: cererea de donație este în afara termenului, pentru că CLM trebuia să răspundă în maxim 30 de zile, adică până în 27 oct. Proiectul a fost supus votului consilierilor în 31 octombrie, deci răspunsul a venit tardiv. Să vedem dacă se mai poate îndrepta pe cale juridică. Mai există posibilitatea ca donatorul să renunțe la această clauză și să semneze contractul de donație.”
ACESTEA SUN GOLANI ALE ARHITECTULUI SEF AL BUZAULUI NUMAI SE PLINGE DE UNUL SI DE ALTU SI NU FACE NIMIC ,NUMAI JALE A FACUT IN ACEST ORAS LUCRARI NETERMINATE DE 3 4 ANI SI MULTE ALTE LUCRARI NECONFORME SI VAI DE BUZAU ORAS DESCHIS LA KAIZER SI CIRNATI DE PLESCOI MULTA POFTA SA AVETI VA ROG SA DATI ACEST MESAJ SA NU CRED CA TINETI CU PRIMARUL SAU SUNTETI IN PRATIDUL PSD