Actualitate SĂNĂTATE

DSP RAPORTEAZĂ CEL MAI MARE FOCAR COVID-19 DE LA DEBUTUL PANDEMIEI! Câți bolnavi sunt și cum s-au infectat

Evoluții în focarul din cel mai mare spital de psihiatrie și măsuri de siguranță din țară. Crește numărul persoanelor pozitive la COVID- 19 astfel că unitatea spitalicească a ajuns să fie cel mai mare focar pe Buzăul l-a avut de la debutul pandemiei de coronavirus.

Situația din Spitalul Săpoca continuă să-i țină în alertă pe medicii epidemiologi care zilnic iau probe de la pacienții cărora le apar simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2. Din păcate, cele mai multe dintre teste sunt pozitive astfel că miercuri după amiază, numărul bolnavilor din focarul înregistrat sâmbătă să ajungă la 84 de pozitivi.

Potrivit medicului epidemiolog Carmen Scântei, de la debutul focarului din secția exterioară Ojasca au fost testate 101 de persoane, dintre care 84 au fost pozitivi la COVID-19.

”Am testat 73 de pacienți dintre care 65 s-au dovedit a fi pozitivi și 28 de angajați dintre care 19 au fost infectați cu SARS-CoV-2”, a spus pentru sansanews.ro medicul Carmen Scântei.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

Se extinde și focarul de la Săpoca

Îngrijorare este și în secția psihiatrie 3 din spitalul Săpoca acolo unde primul caz COVID-19 a fost depistat pe 16 octombrie. Din păcate bărbatul de 77 de ani diagnosticat cu SARS-COV-2 a decedat duminică, însă, la testarea contacților, alți 15 pacienți, s-a constat că virusul s-a extins. Miercuri după amiaza numărul bolnavilor COVID-19 ajunsese la 11 persoane.

Potrivit medicilor epidemiologi în ambele secții au fost luate toate măsurile de siguranță, însă nu pot garanta că numărul bolnavilor va rămâne acesta. În ceea ce privește sursa infectărilor, Carmen Scântei a spus pentru sansanews.ro că nu poate fi vorba despre neglijența personalului medical însă nu exclude varianta ca , la un moment, dat un angajat, asimptomatic, care cel mai probabil nici nu a știut că este infectat, să fii ajuns la spital și așa a transmis virusul în unitatea medicală.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

Lista completă a focarelor active în județ

Buzăul are în prezent nouă focare active. Astfel în afara celor două de la spitalul Săpoca, Direcția de Sănătate Publică a mai raportat miercuri alte șapte focare atât la unități de învățământ cât și unități medicale:

  • Colegiul Național B.P Hasdeu (din municipiul Buzău): 3 persoane confirmate pozitiv.
  • Liceul cu Program Sportiv (din municipiul Buzău): 3 persoane confirmate pozitiv.
  • Școala gimnazială Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu (din municipiul Buzău): 5 persoane confirmate pozitiv.
  • Inspectoratul de Poliție Județean Buzău- Centrul de Reținere și Arestare Preventivă: 3 persoane confirmate pozitiv.
  • Handbal Club Buzău: 5 persoane confirmate pozitiv.
  • Spitalul Județean de Urgență Buzău- Secția Neurologie: 6 persoane confirmate pozitiv.
  • Colegiul Național  Pedagogic ”Spiru Haret” (din municipiul Buzău): 4 persoane confirmate pozitiv.