Actualitate

După incendii, vine nota de plată. Fermierii pierd o parte din subvenții

FOTO ARHIVA

Valul de incendii de vegetație uscată înregistrat în Buzău încă de la începutul anului, și care a luat amploare în ultima lună, va aduce proprietarilor de terenuri sancțiuni usturătoare. Dacă nu se identifică autorul, cel care va plăti pentru dezastrul produs de flăcări pe pajiști va fi chiar proprietarul. Fermierul pe terenul căruia a izbucnit, sau s-a întins focul, va pierde o parte importantă din subvențiile acordate de APIA.

“ Noi am inventariat toate parcelele care se suprapun cu suprafețele incendiate. Suntem în plină campanie de primire a cererilor unice de plată. Când vom încheia campania, toți fermierii care vor declara parcele care se suprapun cu zonele incendiate vor fi notificați și li se vor cere documente justificative. În funcție de rezultat, ei vor primi sancțiuni pentru nerespectarea bunelor condiții agricole și de mediu, pentru că este interzisă incendierea pajiștilor permanente și a resturilor vegetale de pe terenurile arabile. Există și posibilitatea de a prezenta documente justificative din care să reiasă că nu el a fost autorul incendiului, dar, legislația noastră corelată cu cea de mediu prevede că fiecare proprietar de teren e obligat să se îngrijească inclusiv ca terenul lui să nu fie incendiat”, a explicat la Focus Tv, directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.

Sancțiunile se aplică progresiv, pornind de la un procent de 5% sume diminuate, putându-se ajunge la excluderea totală de la plată, dacă se constată că  suprafața de teren a fost incendiată intenționat de proprietar.

“Sistemul nostru de sancțiuni se referă la toate plățile la care fermierul ar avea dreptul într-o campanie și se aplică progresiv. La prima abatere sancțiunea este de 5 %  din  cuantumul tuturor plăților, și am avut astfel de situații, mai sunt criterii precum amploarea, ponderea suprafeței incendiate, repetiția și, ulterior, în momentul în care se constată intenția, atunci fermierul este exclus de la plată pentru anul respectiv.”

Numărul fermierilor care ar putea fi sancționați astfel nu este deloc de neglijat, având în vederea suprafețele uriașe de teren pârjolite în ultimele luni. De exemplu, dacă în ianuarie au fost incendii de vegetație uscată pe o suprafață de circa 280 ha, pe terenuri deținute de 89 de fermieri, în februarie focul a cuprins vegetația de pe 800 ha ce aparțin unui număr de 437 de buzoieni. Iar în martie, ținând cont de valul de incendii uriașe din ultimele zile, cifrele vor fi și mai îngrjorătoare.

„Și noi am fost surprinși cum de nu se poate identifica autorul. Au fost incendii repetate pe Valea Slănicului, la Beceni, în special, cred că au fost incendii și de două ori pe aceeași suprafață, la Cernătești, Scorțoasa, care se întinde spre Berca, spre zona vulcanilor, dar și la Vintilă Vodă. Eu cred că toți acești fermieri vor fi sancționați în campania 2022, indiferent că ei sau altcineva a provocat incendiul, buna credință ar fi demonstrat-o în condițiile în care ne- ar fi anunțat dumnealor pe noi că suprafața pe care o dețin a fost incendiată. Cât timp nu s-au făcut astfel de demersuri, cred că dacă tot vor fi sancționați, anul viitor vor fi mult mai atenți.”