Protestele din magistratură iau amploare. După judecători, și procurorii anunță proteste în perioada următoare, motivele fiind asemănătoare celor invocate de reprezentanții instanțelor de judecată în momentul declanșării protestelor, la începutul acestei luni, motive legate, în special, de modificări privind statutul magistraților, precum posibila modificare a vârstei de pensionare.
Astfel, începând de marți, 20 iunie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele și Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele anunță proteste pe perioadă nelimitat. Pe perioada acțiunii de protest, procurorii din județul Buzău vor participa doar la cauze cu caracter urgent, vor suspenda programul cu publicul, dar și programele de audiență.
1. Activitatea de urmărire penală urmează să se desfășoare numai cu privire la:
– cauzele în care s-au dispus sau se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori;
– actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată;
– în sectorul judiciar procurorii vor participa doar în cauzele cu caracter urgent care vor fi judecate de Tribunalul Buzău, de Judecătoria Buzău, de Judecătoria Râmnicu Sărat, de Judecătoria Pogoanele și de Judecătoria Pătârlagele.
2. Suspendarea programului nemijlocit cu publicul (în această perioadă petenții pot depune plângeri, cereri sau memorii pe e-mail, pe fax sau prin poștă).
3. Suspendarea programelor de audiențe organizate de către conducătorii unităților de Parchet.
Procurorii au câteva solicitări clare, precum aceea ca modificările preconizate să nu îi afecteze pe magistrații cu experiență din sistem:
1. Solicită imperativ ca orice soluție legislativă să fie urmarea unui dialog loial pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanțiile constituționale și demnitatea statutului magistratului.
2. Solicită ferm ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraților aflați în funcție și orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privința magistraților recrutați sub imperiul noilor reglementări, care trebuie imperativ corelate cu ritmul îmbunătățirii condițiilor de muncă.
3. Solicită imperativ asigurarea resurselor materiale și umane necesare unei normale organizări a activității Parchetelor, în scopul respectării dreptului la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil.
Una dintre problemele cu care se confruntă Parchetele din județ este legată de deficitul de personal. Iar dacă modificările ce se preconizează vor fi aplicate, magistrații se tem că se vor confrunta cu un val de ieșiri din sistem, ceea ce va îngreuna și mai mult activitatea.
“În prezent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele au un grad de ocupare al schemei de procurori de 33% , Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău de 50% și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele de 66%, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău funcționează în prezent 8 procurori dintr-o schemă de 13 posturi, existând probabilitatea de a se pensiona încă doi procurori”, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.
Adaugă comentarii