Divertisment

E Lăsata Secului. Mâine începe POSTUL SFINTEI MARII

Creștinii intră în postul Sfintei Marii marți, pe 1 august, iar cu o zi înainte, pe 31 iulie, este Lăsata Secului.

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele patru posturi care au loc pe dată fixă și îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători care au loc în luna august, Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului.

Postul Sfintei Marii ține două săptămâni și se încheie pe 15 august.

Până atunci, creștinii trebuie să se abțină de la a consuma produse de origine animală, și de asemenea trebuie să se apropie de Dumnezeu, prin rugăciune, să fie mai buni și mai înțelegători cu cei din jur.

În postul Sf. Marii, în zilele de marți și joi, oamenii trebuie să consume legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și la vin.

De Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe care vor fi sfințite şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate, potrivit tradiției populare.

Dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici. Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula, deoarece vremea începe să se răcească. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi.

Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă. De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Se organizau târgurile de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.