Peste 3300 de experți electorali din toată țara s-au retras după alegerile din 9 iunie, renunțând astfel să mai facă parte din Corpul Experților Electorali. Concret, este vorba despre persoane care, la alegerile locale și la europarlamentare, au fost președinți ai secțiilor de votare și locțiitori ai acestora. Cei mai mulți au invocat oboseala, dar au fost și multe erori și bătăi de cap care i-au determinat să renunțe.
Acum, Autoritatea Electorală Permanentă face noi recrutări, pentru că noi alegeri bat la ușă. Iar pentru asta, încearcă să îi atragă pe viitorii experți, care să fie desemnați, prin tragere la sorți, ca președinți și locțiitori în secțiile de votare, cu un exemplu privind sumele ce pot fi câștigate în doar câteva zile.
Astfel, în anunțul de recrutare este prezentat detaliat modul de calcul a indemnizației ce li se acordă președinților și locțiitorilor secțiilor de votare, suma finală nefiind deloc de neglijat.
”Cuantumul net al indemnizației pentru funcția de președinte sau locțiitor al biroului electoral al unei secții de votare din țară, la alegerile prezidențiale și la cele parlamentare din anul 2024, este de 4270,50 lei”, transmite AEP.
Practic, e vorba despre o sumă care e aproape egală cu salariul mediu net din județul Buzău, care poate fi câștigată în 13 zile.
Cine poate fi expert electoral?
Potrivit AEP, cei care vor să fie experți electorali trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– are cetățenia română;
– cunoaște limba română, scris și vorbit;
– are drept de vot;
– are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției;
– nu face parte dintr-un partid politic;
– a absolvit studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice sau în alte domenii ori cel puțin învățământul general obligatoriu;
– nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.
Detalii despre admiterea în Corpul Experților Electorali găsiți aici.

Adaugă comentarii