Actualitate Social

E ȘTIREA ZILEI, LA BUZĂU. Mii de familii vor fi afectate. Ce se întâmplă cu căldura și cu apa caldă

Mii de familii din municipiul Buzău, branșate încă la sistemul centralizat de încălzire, vor fi obligate să își monteze centrale de apartament sau să găsească alte variante pentru a-și încălzi locuințele la iarnă. Din următorul sezon rece, noua societate de termoficare ce va fi înființată în locul actualei regii, va mai furniza agent termic doar în două cartiere ale Buzăului, Micro 3 și Micro 14. Un proiect în acest sens a fost dezbătut și votat luni de consilierii municipali buzoieni.

“ În CLM Buzău  am aprobat mai multe proiecte prin care se reglementează situația sistemului de încălzire. Avem o firmă, RAM Buzău, care trebuia să fie închisă din cauza situației financiare dezastroase, datorii de peste 21 milioane de euro, pierderi de peste 10 milioane de euro și fără bani. Practic, astăzi am aprobat înființarea unei alte firme care va prelua ce este bun de la RAM și va merge mai departe cu căldura centralizată doar în zonele unitare. Vor rămâne doar două zone principale, Micro 14 și Micro 3, unde gradul de debranșare e mic față de restul orașului.”, a declarat primarul Constantin Toma, pentru șansanews.ro.

Cu alte cuvinte, buzoienii care locuiesc în celelalte cartiere ale orașului și sunt încă abonați la sistemul centralizat de încălzire vor fi nevoiți să își monteze sisteme proprii de încălzire. De altfel, în curând vor primi acasă înștiințări cu privire la situația RAM Buzău. Buzoienii vor fi informați că până în octombrie trebuie să se debranșeze dacă nu vor să rămână fără apă caldă și fără căldură, la iarnă.

“ Într-o săptămână, maxim 2, vor primi înștiințări. Fiecare familie legată la RAM care nu e în zona unitară trebuie să se debranșeze până la 1 octombrie, pentru că până atunci va mai fi livrată apa caldă în aceste zone.”

Pe de altă parte, familiile nevoite să se debranșeze vor beneficia de sprijin financiar pentru montarea centralelor.

“Am lăsat deschisă linia de finanțare aprobată anul trecut prin hotărâre de CLM prin care  familiile al căror venit minim net pe membru de familie este în jur de 1230 lei vor primi până la 7000 lei pentru a-și monta centrală în casă. Familiile al căror venit pe membru este până în 1600 de lei vor primi 3500 lei pentru completarea de a-și monta un sistem autonom de încălzire. Familiile care sunt în suferință pot să acceseze aceste fonduri pentru a-și monta centrală.”, a precizat primarul Buzăului, Constantin Toma.

Primarul Constantin Toma a subliniat pentru șansanews.ro că dintr-un total de peste 35 000 de apartamente, la RAM mai sunt branșate în jur de 8000.  Edilul șef a adăugat că se caută soluții ca în această iarnă prețul gigacaloriei să rămână cel puțin la fel ca în prezent.