Echinocțiul de toamnă are loc vineri, 23 septembrie 2022, la ora 4:04, ora României. Începând cu această dată, zilele vor fi mai scurte, iar nopțile mai lungi până pe 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. În timpul unui echinocțiu, Soarele traversează ceea ce noi numim „ecuatorul ceresc” – o prelungire imaginară a liniei ecuatorului Pământului în spațiu. Echinocțiul are loc exact atunci când centrul Soarelui trece prin această linie.
După echinocțiul de toamnă, zilele devin mai scurte decât nopțile, deoarece Soarele continuă să răsară mai târziu, iar căderea nopții sosește mai devreme. Acest lucru se termină cu solstițiul de iarnă, după care zilele încep să devină din nou mai lungi.
Pe baza definiției astronomice a anotimpurilor, da, echinocțiul de toamnă marchează într-adevăr prima zi de toamnă. Anotimpurile astronomice se bazează pe poziția Soarelui pe cer.
Trecerea la ora de iarnă în 2022 se face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00.
Adaugă comentarii