Divertisment

Eclipsă de Soare astăzi, văzută ca fiind parțială în România

Astăzi, 10 iunie 2021, va avea loc o eclipsă de Soare inelară, fiind a 16-a eclipsă din secolul XXI. Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021 va putea fi văzută și din România, însă numai dintr-o anumită regiune a țării.

Eclipsa de Soare din 10 iunie poate fi văzută ca fiind parțială în jumătatea de nord a României. Pe teritoriul României, eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Se poate vedea din România însă va putea fi observată ca o eclipsă parțială, din nordul județului Timiș, județe Arad, Bihor, Satu Mare și Maramureș, întreg teritoriu al Transilvaniei și mare parte din Moldova, iar din Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul.

Ce este o eclipsă de Soare și cum se formează

Eclipsă de Soare este produsă atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. De pe Pământ se vede discul Lunii mai mare decât cel al Soarelui și când se interpune între cel care privește și Soare, blochează lumina și umbrește Pământul. Când discul Lunii acoperă Soarele, imaginea luminoasă a Soarelui este blocată complet, eclipsa este totală. Aceste eclipse totale sunt mult mai rare decât cele parțiale. Fiecare eclipsă este specială în ceea ce privește poziția și poate fi observată doar dintr-o zonă anume de pe Pământ.Autorul știrilor

Karla Lucuță

- realizator emisiuni radio pe Focus Fm de peste 11 ani
- realizator emisiuni de divertisment pe Focus TV
- prezentator evenimente şi artist de muzică de petrecere

Adaugă comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu