Actualitate

Electrica Distribuție și Primăria Buzău, pase prelungite în cazul incidentului de acum două nopți din Dorobanți

Incendiul înregistrat ieri noapte, pe un stâlp de electricitate din cartierul Dorobanți, în urma căruia două mașini staționate în parcarea de reședință din zonă au fost avariate, a fost provocat de un scurtcircuit electric. Acesta este răspunsul reprezentanților Electrica Distribuție la solicitarea transmisă de jurnaliștii redacției noastre. În răspunsul Electrica Distribuție se menționează că toate verificările efectuate la fața locului au condus la ipoteza că incendiul a pornit de la un scurtcircuit în interiorul unei lămpi de iluminat public, montată pe stâlp.

“În data de 27.04.2022, ora 00:50, ISU Buzău a sesizat echipa de Servire Operativă (intervenții) a Centrului Urban Buzău, de existența unui fenomen electric, prezentat sub forma unui arc electric, produs și întreținut pe unul dintre stâlpii de iluminat public, din strada  Dorobanți, zona bloc B9. La fața locului s-a constatat faptul că arcul electric era stins și defectul autoizolat. Lămpile adiacente funcționau, circuitul de iluminat fiind funcțional, sub tensiune. La baza stâlpului o lampă de iluminat ce fusese montată pe stâlp era căzută, fiind distrusă de arcul electric produs. În cădere, lampa respectivă a avariat două autoturisme parcate la baza stâlpului. Distrugerea lămpii, cât și faptul că circuitul de iluminat a rămas în funcțiune, conduce la concluzia că defectul de natură electrică s-a produs în interiorul acesteia”, se menționează în răspunsul Electrica Furnizare.

Cât privește motivul pentru care s-a ajuns în acest punct, nimic nu este clar. Electrica arată că deși rețeaua de iluminat îi aparține, de fapt Primăria Buzău ar fi trebuit să se ocupe de exploatarea și întreținerea sistemului de iluminat public, adică de mentenanța corpurilor de pe stâlpii din oraș.

“În conformitate cu Legea serviciului de iluminat public nr. 230 din 2006, între Sucursala Buzău și Unitatea Administrativ Teritoarială Buzău a fost încheiat Contractul nr. 110592/04.10.2018,privind folosirea infrastructurii sistemului de distribuție a energiei electrice pentru realizarea serviciului de iluminat public. Conform prevederilor acestui contract, exploatarea și întreținerea sistemului de iluminat public revine Unității Administrativ Teritoriale, prin serviciul public specializat.”

De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei Buzău arată că, în urma contractului încheiat cu Electrica, municipalitatea, prin intermediul unei firme specializate, are grijă ca iluminatul stradal să funcționeze, adică înlocuiește lămpile defecte. Ar fi necesară o expertiză realizată de specialiști care să arate negru pe alb cum a fost posibil acel scurtcircuit, arată viceprimarul Ionuț Apostu.

“În urmă cu câțiva ani, Primăria Buzău a încheiat un protocol cu Electrica privind folosirea infrastructurii acestei societăți pentru iluminatul public. În fapt, stâlpul și corpul sunt proprietatea Electrica Distribuție. Noi, printr-o firmă specializată, care a câștigat licitația, ne ocupăm de întreținerea acestor corpuri, în principal de înlocuirea acelor becuri care se ard sau care sunt defecte. Aici, cred, că ar trebui realizată o expertiză pentru a afla de ce s-a produs acel incident. Această expertiză cred că ar trebui realizată tot de specialiștii Electrica, ei sunt îndreptățiți să facă astfel de constatări și au și specialiștii care să obțină astfel de date.”

În aceste condiții, proprietarii celor două mașini avariate de incendiul înregistrat la becul de pe stâlpul din cartierul Dorobanți, acestea fiind în parcare de reședință,  nu au altă variantă decât să ia calea justiției pentru a putea beneficia de despăgubiri.

“Atât timp cât nu avem o investigație foarte clară și nu știm care a fost cauza incidentului, unul nefericit, de altfel, pentru că este unul singular, nu s-a mai întâmplat așa ceva în municipiu și nu și- a dorit nimeni un asemenea incident. Cred că este nevoie să fie făcută o expertiză și cel mai probabil cred că cei păgubiți trebuie să se adreseze instanței de judecată. Altfel nu poate fi acordată o astfel de despăgubire.”