Alertă Coronavirus Buzău Șansa de Ramnicu Sărat

EXCLUSIV: DIN 15 IUNIE, SPITALUL RM. SĂRAT AR PUTEA PRIMI ȘI PACIENȚI NON-COVID, ESTIMEAZĂ AUTORITĂȚILE! Decizia va aparține specialiștilor din Sănătate

În cel mult două săptămâni, Spitalul Municipal Rm Sărat, unitate în care, în prezent, sunt tratați doar bolnavi de coronavirus, ar putea fi deschis și pentru pacienții non-COVID. Chiar din 15 iunie, Spitalul Rm. Sărat ar putea primi persoane diagnosticate cu diverse afecțiuni, nu doar coronavirus, a precizat în EXCLUSIVITATE prefectul de Buzău, Leonard Dimian, în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv.

” În această perioadă, se analizează atent situația în fiecare spital și în urma acestor analize se va hotărî dacă se poate reveni la regimul inițial. După părerea mea, cred că după data de 15 iunie, Spitalul Rm. Sărat va suferi o astfel de modificare, adică spitalul va reveni și la situația avută anterior pandemiei și la tratarea în ambulatoriu a altor cazuri în afară de COVID-19.”, a precizat prefectul Leonard Dimian.

Scenariul redeschiderii Spitalului Municipal Rm. Sărat pentru toți pacienții este întărit și de un anunț făcut astăzi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În prezent, potrivit ministrului Sănătății, fiecare Direcție de Sănătate Publică analizează situația spitalelor suport pentru tratarea pacienților COVID-19 și în funcție de cele constatate, specialiștii din fiecare județ vor decide dacă este posibil ca aceste unități să își reia activitatea non-COVID.

La nivel national, fiecare Direcție de Sănătate Publică desfășoară, în această perioadă, evaluări la spitalele COVID-19 pentru a vedea numărul de cazuri rămase, posibilitatea ca aceste cazuri să treacă în secțiile de Terapie Intensivă din Boli Infecțioase sau Pneumologie,  iar dacă există cumva pavilioane separate și tot ce înseamnă patologie COVID să meargă în acele pavilioane, DSP-urile vor reașeza circuitele, structurile și atunci își vor putea relua și activitatea non-COVID.“, a precizat ministrul Nelu Tătaru.

Autoritățile din Rm. Sărat au cerut în nenumărate rânduri, în ultima vreme, decidenților de la București să reanalizeze situația spitalului suport și să aprobe redeschiderea ambulatoriului, astfel încât râmnicenii, dar și locuitorii din comunele limitrofe, care au nevoie de consult medical, să aibă acces la servicii medicale. Chiar zilele trecute, autoritățile din Rm. Sărat au transmis un nou memoriu în acest sens Ministerului Sănătății.

“Avem foarte multe reacții din partea comunității locale, reacții care propun revenirea spitalului la situația initială. Solicităm Ministerului Sănătății și Guvernului, printr-un memoriu pe care l-am adresat marți, deschiderea Spitalului Municipal, cu mesajul “Ne vrem spitalul înapoi”. Așa cum au declarat și autoritățile centrale, riscul îmbolnăvirii a scăzut foarte mult și considerăm că spitalul își poate relua activitatea normală. Situația este într-o continuă dinamică. Am avut un maxim de 82 de pacienți, acum avem 35.“ a declarat Florin Ceparu, administrator public al municipiului Rm. Sărat, în emisiunea Focus News de la Focus TV.

Spitalul Municipal Rm. Sărat dispune de circa 130 de paturi, din care, în prezent, sunt ocupate circa un sfert.