Actualitate Alertă Coronavirus Buzău

EXCLUSIV! DSP LUCREAZĂ, DIN NOU, PROBE PENTRU COVID-19, DAR LA CAPACITATE REDUSĂ! Suspecții așteaptă rezultatele și 3 zile, izolați în corturi, fără aer condiționat

Blocajul testărilor la Buzău va fi rezolvat, deocamdată, doar pe jumătate. Direcția de Sănătate Publică primește marți 200 de kituri necesare aparatului Real Time PCR din dotarea instituției. Numărul este însă insuficient dat fiind valul de prezentări de la Unitatea de Primiri Urgențe, persoane de la care sunt luate în fiecare zi zeci de probe pentru testarea COVID-19.

Pe 2 iulie, Direcția de Sănătate Publică a ajuns în imposibilitatea de a mai lucra probele prelevate de la suspecții COVID-19. Surse medicale au explicat pentru șansanews.ro că blocajul a fost cauzat de faptul că firma care a câștigat prima procedură de achiziție inițiată de DSP pe 8 iunie (n.r. prima dată când DSP a rămas fără kituri) nu a livrat la timp produsele cerute. Mai exact, cele 200 kituri care ajung marți la Buzău ar fi trebuit să fie livrate în urmă cu cinci zile, adică exact data de la care epidemiologii buzoieni au fost nevoiți să ceară ajutorul Institutului Cantacuzino pentru a prelucra probele prelevate de la suspecți.

În prezent mai sunt de venit de la București circa 140 de rezultate, probe trimise de la Buzău din weekend și prima zi a săptămânii. Cu alte cuvinte, se așteaptă până la 72 de ore sau, în unele cazuri mai mult, până la venirea rezultatelor , iar întârzierea este cauzată pe de o parte, de numărul mare de teste, iar pe de alta de faptul că nici aici nu se lucrează în ziua de sâmbătă.

Totuși, epidemiologii buzoieni speră ca situația să fie deblocată la Buzău marți când vine aceste 200 de kituri. Însă, acestea sunt kituri automate, și nu manuale, iar asta înseamnă că vor putea fi lucrate doar 50 de probe pe zi și nu 96 câte s-ar fi putut dacă era vorba despre kituri manuale. Cu alte cuvinte, capacitatea de testare va fi redusă la jumătate.

coturi din curtea Spitalului Județean

În aceste condiții prioritate la testare o vor avea persoanele care se prezintă cu simptome la Unitatea de Primiri Urgențe, acolo unde zilnic zeci de pacienți sunt nevoiți să aștepte rezultatele în corturile special amenajate. De exemplu, aseară erau în așteptare 39 de persoane care au rămas și peste noapte izolați în corturile și containerele din curtea spitalului de urgență. Situația este greu de suportat mai ales că temperaturile sunt tot mai ridicate, care deși dispun de instalație de aer condiționat nu pot fi pornite deoarece legislație nu permite utilizarea lor în cazul suspecților COVID-19.

”Problema care se ridică la Spitalul Județean este problema pacienților care trebuie să intre în izolare până la aflarea testelor. Pacienții sunt în număr din ce în ce mai mare și am avut întârzieri și de 72 de ore, ceea ce este foarte mult.  Din nefericire, spațiile de izolare unele sunt acele corturi , care , pe temperaturile acestea mari ne ridică mari problema. Problema așteptării cu până la trei zile ne pune în mare dificultate și pe noi și pacienții. Întârzierea nu face altceva decât să se aglomereze aceste spații și așa insuficiente. Nu știm cum să procedăm pentru că dacă internăm în saloane pacienți suspecți care dacă se dovedește că sunt pozitivi o puteam lua de la capăt cum am pățit pe secția de Boli Interne unde am avut un val de confirmări COVID-19. Efectiv suntem foarte strâmtorați cu aceste teste pentru suspecți”, a spus Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău.

Direcția de Sănătate Publică ar putea relua testările în ritmul normal de lucru abia spre finalul săptămânii când sunt așteptate la Buzău 2000 de kituri. Acestea au fost achiziționate printr-o nouă procedură de achiziție publică demarată pe 29 iunie.