Actualitate

( EXCLUSIV) Ministrul Petre Daea, la Focus Tv: “Trimit Corpul de Control la Buzău. Nu am știut până acum că…

La fix o săptămână de la izbucnirea scandalului legumelor care ar fi fost tratate cu substanțe toxice, pentru a se coace mai repede și a fi scoase la vânzare la un preț mai mare, ministrul Petre Daea anunță măsuri de ultimă oră. Într-o intervenție la Focus Tv, ministrul Agriculturii a anunțat, în premieră, că va trimite Corpul de Control la Buzău pentru verificări. Asta după ce ministrul Daea a aflat în direct, de la moderatorul emisiunii, că de fapt, de la izbucnirea scandalului, din solariile de la Glodeanu Sărat a fost prelevată o singură probă.

Ministrul Agriculturii Petre Daea

Ministrul Daea a declarat, la Focus Tv, că a cerut tuturor instituțiilor cu rol de monitorizare a calității legumelor să preleveze cât mai multe probe de la recoltele producătorilor și apoi să facă publice rezultatele. Doar așa românii își vor recăpăta încrederea în legumele autohtone, spune Petre Daea.

În ultima săptămână, specialiștii Oficiului Fitosanitar Buzău au prelevat, în total, 9 probe de la legumele produse în județul Buzău. Una dintre acestea a fost din solariile de la Glodeanu Sărat, 5 din bazinul Movila Banului, 2 din supermarketuri, tot de la tomate românești, și una din Cochirleanca. Încă o probă, tot de la Cochirleanca, a mai fost luată înainte de izbucnirea scandalului care a generat o undă de șoc în întreaga țară. La cea din urmă a venit rezultatul și a arătat că sunt roșii bune de consum, nu conțin substanțe chimice, pentru restul de nouă încă se așteaptă buletinele de analiză. Acestea din urmă au fost trimise abia astăzi la laboratorul de la București, cu solicitarea expresă ca analizele să fie efectuate în regim de urgență.

În aceste zile, însă, specialiștii Oficiului Fitosanitar au mers în control, însă, conform procedurii, au prelevat probe doar din legumele pe care producătorii se pregăteau să le recolteze sau le recoltaseră deja în vederea comercializării. Până vin analizele, producătorii își pot comercializa, fără nicio restricție, legumele coapte.

Până la aflarea rezultatelor analizelor, ministrul Agriculturii îi apără pe producătorii buzoieni și spune că cei 2 suspectați că ar fi folosit substanțe interzise în țara noastră sunt doar excepții.