Actualitate SĂNĂTATE

EXPLOZIE DE PACIENȚI CU DIABET! Unii au dobândit boala după infecția cu SARS-CoV-2. Ce sfaturi le dau medicii

Evoluție galopantă a numărului bolnavilor de diabet. Este semnalul de alarmă tras de medicii specialiști care spun că, de la finalul anului 2020, în cabinete vin tot mai multe persoane cu această problemă de sănătate, iar mulți pacienți, deși nu se știau cu diabet, au fost diagnosticați cu această afecțiune după infecția cu SARS-CoV-2.

Buzăul a ajuns să numere, după primele zece luni de pandemie, aproape 31.400 de bolnavi de diabet, adică cu aproape 600 de persoane mai mult decât la finalul anului 2019. Medicii spun că abia spre finalul anului 2020, adică când în România se înregistra vârful celui de-al doilea val al pandemiei, a început să crească numărul prezentărilor în cabinete și implicit al noilor pacienți luați în evidențe fapt care îi face să creadă că, de fapt, numărul real al noilor pacienți este mult mai mare și că acest lucru se va vedea, cel mai probabil în statisticile de la finalul anului 2021.

”Din păcate, o dată cu creșterea numărului de pacienți COVID-19 înregistrăm și o creștere a numărului de noi cazuri de diabet. Prin prisma tratamentului pe care îl fac pe timpul infecției cu SARS-CoV-2, de altfel un tratament salvator de viață, este adus, cumva, la suprafață un diabet preexistent. Pacientul poate nici nu știa că are, dar cu ocazia îmbolnăvirii și internării, și a tratamentului primit, valorile glicemice au crescut atât de mult încât a fost nevoie chiar și de doze foarte mari de insulină pe timpul spitalizării”, a spus dr. Ecaterina Zoican, invitată la Focus News.

Cu alte cuvinte, sunt pacienți care descoperă că au diabet în timpul infectării dar sunt și bolnavi care rămân cu valori glicemice crescute după tratamentul pe care îl au pentru a se vindeca de COVID-19.

”Este vorba despre diabet secundar sau post administrării unor medicamente care cresc insulino rezistența și atunci un organism, zicem noi, că este sănătos, dar care are alți factori de risc și prin tratamentul administrat în timpul infectării cu SARS-CoV-2 poate avea acel declic care duce la diabet.  Unii pacienți vor avea aceste valori crescute doar pe timpul administrării tratamentului dar cu regim alimentar, mișcare, și prin tratarea celorlalți factori de risc pot ține pe loc evoluția diabetului declanșat post COVID”, a explicat la Focus News, dr. Ecaterina Zoican.

Pacienții nou diagnosticați sunt persoane de toate vârstele, însă unii au și în istoricul familial persoane cu diabet.

”Din noiembrie și până acum avem o evoluție galopantă a pacienților cu diabet. Sunt pacienți de toate vârstele adulte, de la 30-50-70 și chiar 80 de ani. Pacienții mai tineri au obezitate, o hipertensiune. Alții vin cu istoric familial de diabet. Toți acești factori, adunați, au dus și la declanșarea diabetului”, a spus Ecaterina Zoican.

În acest context, medicul a venit și cu sfaturi pentru ca bolnavii de diabet, despre care se știe că ar putea dezvolta forme grave de COVID-19, să poată trece mai ușor prin această perioadă.

”Nu toți bolnavii cu diabet cronic au risc mult crescut în a dezvolta forme grave la infecția cu SARS-CoV-2. Cei mai expuși către o formă mai gravă de boală sunt pacienții care au diabet dezechilibrat sau cu valori glicemice mari și care nu sunt bine controlate. De ce se întâmplă asta? Pentru că glicemiile mari și diabetul dezechilibrat menține un grad de inflamație în corp și atunci când vine o infecție în plus lucrurile se complică foarte mult. Ce trebuie să facă acești pacienți? Pe lângă regulile deja știute de a ne spăla pe mâini foarte des, de a purta mască, de a evita locurile aglomerate, pacienții trebuie să fie de 10 ori mai atenți pentru că o persoană sănătoasă, care nu are alte boli care să crească povara organismului, poate va trece mai ușor prin această infecție, organismul va ști să lupte, ori pacienții cu diabet au mai puține resurse să lupte. Spălatul pe mâini rămâne esențial. Regulile de igienă trebuie să fie cât mai stricte”, sfătuiește medicul specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

Ecaterina Zoican spune că aceste sfaturi i-a ajutat pe cei mai mulți dintre pacienții cronici aflați în evidențe să nu ajungă la spital.

”Pacienții cronici pe care îi avem în evidență au fost mai cuminți în 2020. Au stat acasă. Ne-au ajutat medicii de familie care le-au prelungit tratamentul să nu mai vină la noi, în cabinete, să evite deplasările. Au ținut regim. Au fost conștiincioși și nici la spital nu au ajuns foarte mulți”, a punctat Dr. Zoican.