În trecut, era una dintre companiile cu tradiție în Buzău, iar acum a ajuns să fie un pericol pentru mediu. Este vorba despre Gerom, fosta fabrică de prelucrarea sticlei, care după închiderea activității, în mai 2017, a lăsat în urmă dezastru: mii de tone de deșeuri împrăștiate pe 11 hectare de teren. Mai mult decât atât, în locul fostei fabrici își desfășoară activitatea alte zeci de firme, fără ca autoritățile de mediu să știe de existența lor. Descoperirea a fost făcută abia recent de comisarii Gărzii de Mediu, deși situația persistă de cel puțin trei.
Gerom a fost o companie cu tradiție de peste 40 de ani în prelucrarea sticlei, având un rol important în furnizarea de geam în domenii precum construcții, industria auto și a mobilei. În ultimii ani de activitate, mai păstrase doar o secție în care prelucra geamuri pentru aragaze și frigidere, însă și această activitate a fost închisă în mai 2017 când compania a intrat în insolvență. La acel moment, s-a constatat că pe terenul aflat în apropierea fabricii, în suprafață de 11,2 hectare se găseau 74.623 de tone de șlam, un amestec de substanțe chimice folosite la șlefuirea sticlei. Pe scurt, mii de tone de deșeuri pe care, potrivit unei notificări a Agenției Județene Pentru Protecția Mediului, fostul patron avea obligația să le înlăture în decurs a zece ani.
Timpul a trecut, dar deșeurile au rămas nemișcate.
În urma cu câteva zile, comisarii Gărzii de Mediu au ajuns la fosta fabrică Gerom, iar dezastrul găsit acolo a fost unul de proporții: aproape 70.000 de tone de deșeuri sunt împrăștiate, în continuare, pe suprafața de teren care ar fi a Primăriei Buzău. De altfel, Primăria ar fi deschis un litigiu în instanță cerând companiei Gerom curățarea terenului.
”În urma inspecției planificate desfășurate de comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Buzau, la S.C. Gerom S.A. din Buzău, s-a constatat că societatea și-a încetat activitatea declanșându-se procedura de insolventa. Societatea deține pe un teren o halda de șlam de pe care a fost transportată în vederea eliminării o cantitate de 4386 tone, la un alt agent economic autorizat”, anunță Garda de Mediu.
În plus, în ruinele fostei fabrici își desfășoară acum activitatea 44 de agenți economici despre care autoritățile de mediu nu știu nimic și susțin că, potrivit legii, Gerom ar fi trebuit să notifice închiderea activității către APM și să îndeplinească anumite obligații de mediu, pas pe care nu l-a urmat, și abia apoi putea să-și închirieze spațiul. Printre activitățile comerciale descoperite de comisarii de mediu se numără o spălătorie auto, două service-uri auto, parcare pentru TIR-uri , dar și un magazin în care se comercializează motoare din dezmembrări.
”La data controlului s-a constatat că pe amplasamentul societății există un număr de 44 de agenți economici, în spații închiriate de această societate”.
Ca urmare a acestor nereguli, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat o amendă de un miliard de lei vechi, adică valoarea maximă permisă de lege.
” Întrucât societatea nu a notificat A.P.M. Buzău cu privire la încetarea activității de prelucrare a sticle, în vederea stabilirii obligațiilor de mediui și nu și-a respectat obligațiile asumate cu privire la eliminarea șlamului din halda, societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 10 și art. 15 din O.U.G. 195 din 2005 cu completările și modificările ulterioare, privind protecția mediului. Au fost impuse măsuri de remediere a deficiențelor constatate cu termene scadente”, anunță Garda de Mediu Buzău.
În prezent, cel care a răspuns comisarilor de mediu cu privire la activitățile desfășurate în locul fostei fabrici este un administrator special, numit odată cu declanșarea procedurii de insolvență. Este vorba despre o persoană din Republica Moldova.
De altfel, la momentul intrării în insolvență, potrivit presei centrale, acțiunile companiei, care avea peste 100 de angajați, erau deținute, în proporție de 80%, de compania de dezvoltare imobiliară Hystria Expert București și de omul de afaceri Valeriu Gumă, fost deputat în Republica Moldova.
Adaugă comentarii