”Fii responsabil!” este mesajul care va însoți, de acum înainte, reclamele pe care le vedem la televizor, pe stradă ori le auzim la radio când vine vorba de pariuri și jocuri de noroc. Sintagma înlocuiește mesajul ”Joacă responsabil!”, eliminând, astfel îndemnul explicit de a juca.
Comisia juridică și Comisia de cultură din Senatul României au dezbătut și avizat favorabil, în ședință comună, mai multe amendamente aduse proiectului pentru completarea Legii 504/2002 a audiovizualului şi pentru modificarea şi completarea Legii 148/2000 privind publicitatea, care vizează limitarea publicității pentru jocurile de noroc. Unul dintre amendamente, formulat de senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu, vizează exact sintagma ce va însoți de acum înainte reclamele la jocuri de noroc.
”În calitate de membru al Comisiei pentru cultură și coordonator al grupului de lucru pentru elaborarea noii legi a audiovizualului, am propus ca mesajul ”Joacă responsabil” să fie înlocuit cu sintagma ”Fii responsabil”. Am considerat că mesajul inițial prevăzut în proiect nu are scopul propus, încurajând în continuare jocurile de noroc. Amendamentul meu a primit votul celor două comisii, la fel cum au trecut și celelalte, formulate de colegii senatori. Printre altele, s-a mai propus ca spoturile să includă doar „Inserturi grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii”, iar participarea la jocuri de noroc să fie interzisă persoanelor sub 18 ani. De asemenea, s-a propus ca publicitatea audiovizuală pentru jocurile de noroc să fie interzisă în intervalul orar 6,00 – 23,00”, arată, într-o postare pe Facebook, senatorul Vlad Pufu.
Modificările vin în contextul în care numărul caselor de pariuri și jocuri a crescut îngrijorător în țara noastră și s-a dovedit nu doar că sunt tot mai mulți oameni care joacă, dar e o activitate ce creează dependență și duce la adevărate drame individuale și sociale.
Dependența de jocuri de noroc a fost inclusă, în 2018, de Organizația Mondială a Sănătății, pe lista afecțiunilor mintale, în aceeași categorie cu dependența de cocaină și dependența de jocuri video. Specialiști din întreaga lume au stabilit că dependența de jocuri de noroc are efecte secundare ca depresia, anxietatea, inadaptarea socială și distrugerea relațiilor cu prietenii și familia. Tocmai de aceea, mai multe țări au decis să ia măsuri, iar proiectul discutat zilele acestea în Parlament are ca scop tocmai limitarea acestui fenomen.
”E nevoie să prevenim și chiar să combatem dependența de jocurile de noroc, care a devenit un adevărat fenomen în ultimii ani și care a dat naștere unor drame sociale și familiale”, mai spune senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu.
Adaugă comentarii