Actualitate

Fermierii buzoieni, cu ochii pe cer! Ce riscuri sunt dacă nu apar ploile și cine va avea de pierdut

Seceta prelungită, din această toamnă, pune mare presiune pe cultivatorii de grâu din județul Buzău, ca, de altfel, din toată zona de câmpie a țării. Fermierii au ajuns să consulte zilnic prognozele meteo pe termen scurt și mediu, cu speranța că ploile vor veni să salveze situația de pe câmp. Suprafețele însămânțate cu grâu nu arată prea bine, la momentul actual, dar, dacă ploile ar veni în cantități considerabile, cultura s-ar salva.

”Eu zic că mai putem păstra optimismul, cultura de grâu nu e compromisă, e în faza de răsărire, eventuale ploi care vor veni în perioada următoare vor face să răsară. România are un necesar de consum de 4 milioane tone, iar suprafața cultivate asigură peste 7-8 milioane de tone. Asta înseamnă că nu va fi o problemă cu cantitatea de grâu!” a declarat Valeriu Alecu, cultivator de grâul din județul Buzău.

Întârzierea ploilor sau insuficiența cantităților de precipitații ar pune o presiune mai mare decât există deja asupra fermierilor. Aceștia au cheltuit, deja, mai mult cu înființarea culturilor, iar situația a fost generate tot de secetă. Lucrările de pregătire a terenurilor uscate s-au făcut cu dificultate ceea ce a adus un consum mai mare de carburanți, dar și o uzură suplimentară a utilajelor, regăsită în costuri mai mari cu întreținerea lor.

În funcție de evoluțiile vremii din următoarele săptămâni, se fac și scenariile de lucru. Procesatorii din industria de morărit și panificație anticipează o majorare a prețului produselor finite, dar nu din cauza scumpirii materiei prime, ci ca urmare a măsurilor fiscale luate de Guvern, măsuri cu impact asupra activităților firmelor.

”Nu la materia primă trebuie să privim cu îngrijorare, ci la măsurile fiscal care vor impact asupra prețurilor la pâine și alte produse de panificație!” a explicat, la Focus TV, Cecilia Țugulia, antreprenor care deține o afacere în morărit și panificație.

Pe lângă anticipatele majorări de prețuri, un efect al evoluțiilor din câmp ar putea o calitate mai slabă a acestora.

”Situația va lovi în fermierul român, grâul din Ucraina, care vine la un preț mic, va regla piața internațională și prețul la burse. Deci, prețul grâului nu va crește. Ceea ce va resimți consumatorul final va fi o calitate mai slabă a făinii și, implicit, a produselor finale.” a  atenționat Valeriu Alecu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian