Actualitate

Festivalul vedetă, din nou la Buzău! Unde putem urmări un spectacol etno gastronomic și savura cele mai delicioase produse de sezon

Este al șaptelea an când județul Buzău găzduiește festivalul „Zilele Dovleacului”. Evenimentul a devenit deja tradiție, astfel că buzoienii așteaptă cu sufletul la gură momentul în care tarabele pline cu bostani le vor fura privirile. „Bostănăria vrăjită” va deveni pentru câteva zile punctul de atracție principal.

Festivalul va avea loc pe DN2 E85, la Poșta Câlnău. Inițiatorul este Ionel Horhocea, ce a pornit afacerea din pasiunea pentru grădinărit, dar și din dorința de a fi un antreprenor de succes. Dovleacul a câștigat teren de când festivalul a fost lansat, astfel că mulți buzoieni au devenit fanii preparatelor obținute din acesta.

Practic, bunătăți de tot felul preparate de gospodine vor fi etalate în cadrul expoziției cu vânzare, din dorința harnicelor buzoience de a demonstra câte dulciuri se pot face doar din dovleac. An de an, produsul vedetă a fost plăcinta cu dovleac, care costă în jur de 20 de lei și devine cel mai căutat produs al toamnei. Cum materie pentru vestitele plăcinte e din belșug, gospodinele se pun imediat la treabă și sunt gata să servească sute de buzoieni cu produsele lor.

Pentru participanți, organizatorii au pregatit si standuri cu mâncare tradițional romanească, grătare cu pastramă, cârnați de pleșcoi, mititei, dar și zone cu fructe, legume, zacuscă și gemuri bio. Mustul făcut pe loc și vinul proaspăt vor fi din abundență.În cadrul târgului se pot admira sau achiziționa accesorii hand-made, cadouri și exponate lucrate manual cu multă măiestrie, ii cu motive tradiționale, obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat și podoabe tradiționale. Pentru copii avem pregătite ateliere de creație, labirinturi din baloți de paie și alte surprize, au menționat organizatorii pe pagina de Facebook.

Un alt produs pe care îl puteți găsi la acest festival dedicat toamnei este sarmaua fiartă în coajă de bostan. De la festival nu vor lipsi celebrii mici, iar grătarele vor sfârâi. Nici producătorii locali de vin și must nu au uitat să își expună produsele în imediata apropiere a zonei dedicate grătarelor.

Festivalul a fost creat după modelul unor astfel de evenimente din Serbia și Moldova și va ține zece zile, buzoienii putând merge să îl viziteze de pe 29 septembrie, până pe 8 octombrie.