Actualitate

(FOTO) Atenție, se filmează! Parcurile dintr-o comună buzoiană, monitorizate video. De ce a fost nevoie de o astfel de decizie

Problema  gunoaielor aruncate la întâmplare este una întâlnită frecvent în aproape toate zonele județului Buzău. Aproape în fiecare localitate, fie la marginea drumului, fie pe malul apelor curgătoare sau în alte zone, ajung deșeuri de tot felul aruncate de diverse persoane certate cu bunul simț. O situație de acest fel se întâlnește și la Gura Teghii,  o comună de munte care beneficiază de peisaje uimitoare și aer curat, ceea ce îi oferă un potențial uriaș pentru atragerea turiștilor.  Sunt, însă, mulți localnici cărora nu le pasă de protejarea mediului și abandonează gunoaiele la voia întâmplării. Inclusiv parcurile amenajate în ultimii ani de autorități sunt devastate. Persoane neidentificate încă lasă în urmă ambalaje și alte deșeuri, dar distrug uneori și mobilierul.

Pentru că de vorbă bună oamenii nu au înțeles, autoritățile locale au apelat la o altă soluție. Au decis să cumpere camere de supraveghere care să fie amplasate în toate parcurile și spațiile amenajate pentru petrecerea timpului liber. Astfel, persoanele certate cu bunul simț vor putea fi identificate și sancționate pentru aruncarea gunoaielor pe domeniul public. Au fost achiziționate 40 de camere.

Urmează și alte achiziții, astfel încât să fie acoperite toate locurile de agrement.

“Problema abandonării deșeurilor pe domeniul public încă persistă la nivelul comunei, în special în parcuri. Am amenajat parcuri pentru copii și acestea ajung deseori gropi de gunoi. Așa că am decis să montăm camere video pentru a-i putea identifica pe cei care lasă mizerie în urma lor. Mă interesează să nu mai arunce deloc deșeuri pentru că mașinile ridică în fiecare vineri gunoiul ce provine din gospodării, chiar și selectiv. Sunt unii localnici care nu au înțeles de vorbă bună și se duc seara sau în alte momente în parcuri și lasă mizerie”, spune primarul Gheorghe Micleru.

Autoritățile din Gura Teghii au decis să monitorizeze video parcurile după ce au văzut că o cameră montată în zona centrală a comunei a avut efectul scontat.

“În centrul comunei, unde avem camere, deja nu se mai aruncă gunoaie, și așa vreau să fie în toate parcurile. În plus, mai amenajăm spații pentru turiști în comună unde, la fel, o să punem camere să ne asigurăm că va fi curățenie.”

În ultimii ani, la Gura Teghii a crescut interesul investitorilor care au amenajat unități de cazare, dar și numărul turiștilor care sunt atrași tocmai de liniștea și frumusețea zonei.