Actualitate Agricultura acum

(FOTO) Bălegar transformat în energie electrică, la cea mai mare fermă de bovine din Buzău. Investiția, dată exemplu de ministrul Mediului

Într-o perioadă în care se confruntă cu grave probleme din cauza secetei și a costurilor tot mai mari, fermierii au la dispoziție noi programe prin care pot obține fonduri importante pentru investiții vitale pentru afacerile lor. Prezent într-o vizită în județul Buzău, la una dintre cele mai mari ferme de bovine din țară, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat lansarea a două programe finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență:

“1. investiții în capacități de producție a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd

2. investiții destinate producției de compost pe bază de gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile.

Primul program vizează dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile. Obiectivul acestei investiții este gestionarea sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați și prin dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.”

La Buzău, startul a fost deja furat de Mihai Afiliu, cel mai mare cultivator și proprietar de fermă din Buzău și unul dintre cei mai mari din România.

„ Am vizitat ferma Afiliu, din județul Buzău- una dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, și cu siguranță cea mai mare astfel de fermă cu capital integral românesc. Cu această ocazie, am semnat și am trimis la Monitorul Oficial ghidurile de finanțare pentru două Programe – unul în valoare de 20 de milione de euro, prin care finanțăm instalații de producere a curentului electric și a biogazului din gunoi de grajd și al doilea – prin care finanțăm platforme pentru compostarea deșeurilor biodegradabile, în special a gunoiului de grajd. Pe 31 iulie va începe efectiv perioada în care se depun aceste proiecte. Finanțăm 90% din valoarea acestora și până la 4 milioane de euro pentru fiecare proiect de producere a energiei electrice sau a biogazului, respectiv până la 1,2 milioane de euro pentru fiecare proiect pentru platformele de gunoi de grajd. Ferma Afiliu a ales deja să folosească două biodigestoare, o măsură benefică din punct de vedere economic, pentru fermă, dar și pentru că o astfel de investiție înseamnă un mediu mai sănătos pentru fiecare dintre noi”, a declarat ministrul liberal.

Practic, noua investiție de la ferma din Buzău presupune amenajarea unor instalații care să permită obținerea de energie electrică din bălegarul de vaci.

“Este vorba despre o stație de biogaz de 1000 kw/h, care transformă bălegarul de la vacă în energie electrică. Bălegarul se stoca în batale betonate 1 an de zile și apoi se dădea pe câmp. Acum, acesta intră în fermentare și după acest proces se produce energie electrică. Este o investiție făcută cu bani împrumutați de la bancă, în jur de 4 mil. euro”, spune Mihai Afiliu.

Marele fermier buzoian spune că nivelul tot mai mare al costurilor cu energia electrică l-a determinat să apeleze la o astfel de investiție.

“Din motive economice, având bălegarul de la vaci, să-l transform în energie electrică astfel încât aceasta să mă coste cât mai puțin, sau chiar deloc. Consumul firmelor noastre este tot mai ridicat, de la an la an, deci o să fac economie. Mai sunt astfel de investiții în țară, chiar și la Buzău unde resturile de la păsările tăiate sunt transformate în energie electrică. Și fermierii mai mici se pot asocia și pot face împreună astfel de investiții, important este să acceseze fonduri sau să aibă propriile fonduri.”

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian