Actualitate

(FOTO) BNR lansează o monedă de aur dedicată Tezaurului de la Pietroasa. Vor fi cel mult 1000 de exemplare de colecție

Banca Națională a României va lansa o monedă de aur ce va avea în prim-plan tezaurul de la Pietroasa, județul Buzău. Mai exact, vasele poligonale ce fac parte din tezaur se vor regăsi pe moneda de aur, ce va avea o valoare nominală de 10 lei, și care va fi lansată în circuitul numismatic pe 19 decembrie.

Potrivit BNR, aversul monedei prezintă vasul octogonal din Tezaurul de la Pietroasa, inscripția „ROMÂNIA”, într-un arc de cerc, valoarea nominală de „10 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României. Pe reversul monedei se vor regăsi cele două vase poligonale din Tezaurul de la Pietroasa și inscripțiile în arc de cerc „TEZAURUL DE LA PIETROASA” și „VASELE POLIGONALE”.


Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

“Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 580 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României”, anunță BNR.