Actualitate

(FOTO) Cârnații de Pleșcoi și babicul de Buzău, vedete la Berlin. Sute de mii de oameni ar putea degusta produsele tradiționale românești

sursa foto: Ministerul Agriculturii

Produse tradiționale românești vor putea fi gustate, începând de astăzi, de nemți, dar și de participanți din întreaga lume care ajung în această perioadă în Germania, la Berlin, unde are loc cea de-a 89-a ediție a expoziției ”Săptămâna Verde”. La eveniment, care se va încheia pe 26 ianuarie, România participă cu un stand organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la care vizitatorii vor putea descoperi și degusta cele mai apreciate produse agroalimentare românești, recunoscute la nivel european și național. Cârnații de Pleșcoi, produs recunoscut la nivel European, se regăsește printre exponate.

”În cadrul standului MADR vor fi promovate și oferite spre degustare mostre din produse înregistrate pe sisteme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Țara Bârsei – IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, Salinate de Turda – IGP, Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG, din categoria băuturilor spirtoase Indicație Geografică – Pălincă și Țuică Zetea de Medieșul Aurit”, transmite Ministerul Agriculturii.

De asemenea, la standul României se regăsește și babicul de Buzău, produs aflat în curs de recunoaștere europeană, alături de alte bunătăți.

”Alte produsele românești ce vor fi expuse la ediția 2025 a expoziției ”Săptămâna Verde” sunt cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, Cârnați din topor din Vâlcea pentru dobândirea IGP, Brânză frământată de Teaca pentru dobândirea IGP și Salam Poiana Mărului pentru dobândirea IGP, dar și produse a căror denumiri vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: Cârnații măcelarului de Pașcani, Iaurt de oaie din Câlnic, Cașcaval de Pojorâta, Răstăuțe maramureșene (cu spanac sau sfeclă), Cașcaval Brădet, Cașcaval din lapte de oaie Horezu, Brânzeturile de Colțești, Zacuscă pescărească din legume de Blăgești și păstrăv de Blăgești, Magiun de dovleac sau din măr Topoloveni, Ceafă nobilă de Bistrița, Carne afumată la garniță din Vâlcea, Brânză în coajă de brad de Bran, Salam de Nădlac, Mere de Cândești din bazinul pomicol Voinești, prune afumate la lojniță de Vrancea și Zacuscă cu păstrăv afumat de pe Sălăuța. ”

Evenimentul de la Berlin reprezintă o platformă internațională de afaceri, dar și un adevărat festival al tradițiilor și gastronomiei, cu peste 1.400 de expozanți din 60 de țări și sute de mii de vizitatori. La ediția de anul trecut, peste 300 de mii de vizitatori au trecut pe la standurile deschise la ”Săptămâna Verde” de la Berlin. Potrivit Ministerului Agriculturii, participarea României la acest eveniment contribuie la promovarea potențialului agricol, atragerea de investiții și creșterea competitivității pe piețele internaționale.