Județul Buzău este recunoscut drept lider national la producția de usturoi. În bazinul din zona Râmnicu Sărat se obțin cele mai mari cantități de usturoi românesc, căutat de gospodine pentru gustul autentic. În ultimii ani, însă, piața a fost invadată de usturoi adus de peste granițe, soiuri cu căpățâni mari, însă nu la fel de gustos ca cel românesc. În acest context, după o muncă intensă, cercetătorii Băncii de Gene au reușit să obțină un nou soi de usturoi, care se aseamănă la dimensiuni cu cel importat, însă care se evidențiază prin gust și aromă. Soiul a fost denumit Danubius, fiind omologat recent.
“Usturoiul Danubius este un soi nou obținut la BRGV Buzău, cu potențial ridicat de producție și capacitate mare de păstrare. Resursa genetică de bază pentru obținerea acestui soi provine dintr-o clonă identificată într-o populație locală din zona Buzăului, care păstrează gustul și aroma caracteristice usturoiului tradițional românesc. Acest soi se încadrează în grupa a doua de maturitate”, anunță reprezentanții Băncii de Gene Buzău.
Noul soi a fost deja cultivat de cel mai mare producător de usturoi din Buzău iar rezultatele au fost foarte bune. S-a dovedit că usturoiul Danubius este rezistent la dăunători, dar și la secetă. În plus, cățeii de usturoi au dimensiuni asemănătoare celui importat, ceea ce îi asigură un plus față de alte soiuri.
Principalele caracteristici ale plantei:

Căpățâna:
- • Are o greutate medie cuprinsă între 30-50 g și este compusă din 8-12 bulbili, acoperiți cu 3-4 tunici închise bine la codiță, conferindu-i capacitate mare de păstrare.
- • Tunicile exterioare sunt albe, pergamentoase, lucioase, cu rol esențial în protejarea bulbililor.
- • Bulbilii sunt de dimensiuni mari, variind între 4-8 g, acoperiți cu tunici albe ușor cafenii, groase, care ermetizează foarte bine bulbilul.
- • Bulbilul are pulpă alb-gălbuie, crocantă, cu gust dulce-acrișor și aromă intensă specifică.
- • Înmulțirea se face numai pe cale vegetativă, prin căței (bulbili de sol proveniți din despicarea căpățânii).
Cercetătorii buzoieni spun că, în funcție de tehnologia de cultură aplicată, se pot obține producții ce variază între 12-22 t/ha. Specialiștii Băncii de Gene oferă și câteva sfaturi cu privire la modul în care trebuie cultivat acest soi pentru o producție cât mai ridicată.
- • Soiul prezintă rezistență genetică ridicată față de principalii agenți patogeni, caracteristică imprimată de rusticitatea populației locale din care provine.
- • Suportă diverse scheme de înființare a culturii, de la sistem gospodăresc în rânduri dese până la sistem intensiv cu înființare și întreținere mecanizată.
- • Cele mai bune rezultate s-au obținut folosindu-se schema de înființare în benzi, cu distanța între rânduri de 15-20 cm și 30-40 cm între benzi, la o distanță de 5-8 cm între plante pe rând, realizându-se o densitate ce variază între 600.000-700.000 plante/ha.
- • Usturoiul se cultivă pentru bulbii săi, tulpina falsă și frunzele verzi, care se consumă în stare proaspătă sau se utilizează pentru condimentarea unor mâncăruri sau conserve.
- • Este utilizat pentru aroma sa puternică, ce completează aproape orice fel de mâncare. Cățeii de usturoi se pot consuma atât în stare proaspătă, cât și preparați în diverse feluri de mâncare.
Adaugă comentarii