Trasee tematice, cu o multitudine de informații despre istoria patriei lacurilor, importanța apei și cum să păstrăm apele curate. Este ceea ce vor găsi toți turiștii care ajung în zona de munte a județului Buzău, la Bisoca, o localitate renumită pentru lacurile ascunse în diverse puncte din zonă.

Reprezentanții asociației Zestrea Bisoceană, împreună cu specialiști biologi și geografi, au amenajat trei astfel de trasee tematice. Le-au dotat cu panouri informative prin intermediul cărora copiii și adulții care vin în drumeție la Bisoca nu doar că se bucură de peisajele mirifice, ci află și o serie de informații utile.
Traseele vor fi inaugurate duminică, 9 februarie, când buzoienii sunt așteptați cu mic, cu mare la Bisoca.
“Turiștii vor putea să întâlnească, de exemplu, panouri cu tot felul de informații și pe aceste panouri vor avea și coduri QR care vor duce la un filmuleț, de pildă către un localnic care ne povestește puțin despre ceea ce reprezintă pentru ei poate o fântână, poate un uluc, poate un pârâu care trece sau un lac. O să avem și informații ale specialiștilor, fie din perspectivă biologică, fie geografică astfel încât călătoria să fie nu doar plăcută, ci și utilă, mai ales că ne -am gândit că ne-ar plăcea să avem pe traseu profesori cu clasele, în Școala altfel sau Săptămâna Verde, sau chiar părinți care vin cu copiii și din loc în loc se opresc și descoperă tot felul de informații noi”, a declarant, la Focus TV, Aura Cășaru, de la Zestrea Bisoceană.

Turiștii sunt invitați să ia parte la o călătorie fascinantă pe potecile de la Bisoca și să afle detalii despre minunile naturii din zonă, dar și despre impactul secetei asupra salbei de lacuri de aici.
“ Aceste trasee fac parte din situl de interes comunitar Bisoca, parte a rețelei Natura 2000, așa că pe parcursul călătoriei în aceste trei trasee turiștii au foarte multe lucruri de învățat. Majoritatea informațiilor prezentate au legătură cu apa, pentru că acest sit de interes comunitar se suprapune și peste Rezervația Naturală Pădurea Lacurile Bisoca. Din păcate, impactul schimbărilor climatice este vizibil foarte mult și la Bisoca. Din lanțul de lacuri au mai rămas doar câteva ochiuri de apă, peste această secetă s-a suprapus și un fenomen care este în mod normal, se întâmplă în mod normal în natură, ceea ce se numește eutrofizare sau înflorirea apei, iar turiștii vor învăța despre acest fenomen”, a punctat biologul Oana Ristea.
Nu în ultimul rând, prin panourile amplasate de-a lungul traseelor, turiștii sunt îndemnați să respecte natura și să aibă grijă de ea.
“Văzând atâta frumusețe și văzând atâta viață, care nu se observă din prima, trebuie să o descoperi, este clar că din acest proiect apare și acest îndemn de a avea grijă de natură, să practice un turism responsabil astfel încât chiar dacă natura ne oferă atât de multe frumuseți, noi trebuie să avem grijă de ele și sunt pe parcursul traseelor îndemnuri către a colecta, de a aduna gunoaiele și deșeurile.”
Cele 3 trasee tematice de la Bisoca vor fi inaugurate duminică, la prânz, buzoienii fiind așteptați să se alăture reprezentanților asociatiei Zestrea bisoceană, biologilor și geografilor implicați în proiect. Punctul de întâlnire va fi hub-ul țărănesc Zestrea Bisoceană. Turiștii trebuie doar să se echipeze cu încălțăminte adecvată și haine potrivite, pentru că vremea se anunță destul de rece.
Adaugă comentarii