Actualitate

(FOTO) Moment istoric la Buzău. Mănăstirea Bradu, redeschisă după 160 de ani

Foto Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Mănăstirea Bradu, un lăcaș cu o tradiție de sute de ani, dar lăsat de izbeliște de o bună perioadă de timp, va fi readusă la viață. Reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei anunță că monumentul istoric va fi restaurat, astfel încât fosta mănăstire de călugări să fie redeschisă, iar credincioșii să poată să meargă să se roage aici.

Primul pas a fost făcut joi, în ziua de Sfântul Dumitru, ocrotitorul așezământului de la Tisău, când în lăcașul de cult a fost oficiată o slujbă de către Înaltpreasfințitul Ciprian, împreună cu un sobor de preoți.  La slujbă au participat zeci de persoane, atât autorități locale și județene. De asemenea, biserica și curtea acesteia au devenit neîncăpătoare, un număr însemnat de credincioși din tot județul ajungând la Tisău pentru a lua parte la slujbă.

Sursa foto arhiepiscopiabzvn.ro

Lăcașul de cult a fost resfințit și, totodată, a fost instalat ca stareț părintele Eftimie Burghiu.

“La 160 de ani de la închiderea ei, Mănăstirea Bradu din comuna buzoiană Tisău a fost redeschisă joi, 26 octombrie 2023, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul așezământului de pe valea râului Nișcov. Evenimentul marchează un nou început pentru viața monahală din aceste locuri, care prespune realizarea unor ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a bisericii înconjurate de ziduri de incintă – un ansamblu ridicat în secolul al XVI-lea, pe locul unui mai vechi lăcaș sfânt, datând chiar cu două secole mai înainte. De dimineață, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit Antimisul de pe Sfânta Masă a bisericii, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie de hram, împreună cu un sobor de opt ieromonahi, preoți și diaconi.”

Sursa foto arhiepiscopiabzvn.ro

Foto arhiepiscopiabzvn.ro

Mănăstirea Bradu are o istorie impresionantă, dar și un aspect aparte. Lăcașul de cult este înconjurat de ziduri groase, specifice unei cetăți.

Potrivit Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, mănăstirea de pe Valea Nișcovului a fost atestată documentar pentru prima dată la 15 ianuarie 1600. Lăcașul este din vremea domnitorului Radu de la Afumați (†1592), avându-l drept ctitor pe comisul Radu Cândescu, reprezentant al unei mari familii boierești locale. Așezământul de la Bradu a fost desființat prin legea secularizării averilor mănăstirești din 29 decembrie 1863, sfântul lăcaș devenind biserică parohială.