Weekend important pentru Muzeul Județean Buzău. La Nicosia, în Cipru, urmează să fie desemnați câștigătorii prestigioaselor premii Luigi Micheletti și DASA, conferite anual de către Academia Europeană a Muzeelor (E.M.A.) instituțiilor de profil din Europa. Printre instituțiile de cultură care au trecut de toate etapele și au fost nominalizate să urce pe scenă în marea finală se află și Muzeul Județean Buzău.
“Regulamentul competiției este foarte dur și presupune vizite anunțate și neanunțate ale juraților E.M.A. la sediile candidaților care îndeplinesc criteriile pentru înscriere și care au decis să completeze aplicația. Dintre toți aplicanții pentru premiul D.A.S.A. în competiția din acest an au fost admise următoarele muzee: Leeds Museum and Galleries, Leed (Marea Britanie), Provincial Archaeological Museum of Alicante (Spania), Hugh Lane Gallery, Dublin (Irlanda), Futurium, Berlin (Germania), Aarau City Museum (Elveția) și Muzeul Județean Buzău. Această prezență pe scena E.M.A. a muzeului buzoian nu este doar o recunoaștere internațională a activității muzeografilor buzoieni, ci și o evaluare obiectivă a programelor pe care muzeul le dezvoltă de câțiva ani în interesul publicului său. Faptul că Muzeul Județean Buzău a fost evaluat și acceptat de specialiști din Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, ș.a. dovedește că oricând putem identifica în muzeul nostru o soluție pentru programe educaționale viabile și de durată”, a declarat, pentru șansanews.ro, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
Tema de anul acesta a competiției a fost ‘’Oportunități de învățare‘’, iar muzeul buzoian a avut proiecte de amploare cu care s-a înscris în competiție și pentru care a fost admis în finală: MuseumBus, Smart Museum, Centrul Regional de Resurse pentru Tineret Buzău, Keeping the exhibition alive și ateliere vocaționale. Toate acestea au fost prezentate pe larg pe scena din Cipru.
“Am văzut în sesiunea de prezentări ale finaliștilor, la ambele categorii de premii, cam toate programele pe care noi le implementăm pentru publicul nostru: serii de concerte în muzee, programe de educație financiară la un muzeu din Ungaria, programe de ghidaje tematice pentru familii și grupuri restrânse, chiar și sora mai mică a MuseumBus-ului nostru într-un muzeu din Olanda, program înființat acum 3 ani, sub forma unei rulote care circulă prin școli pentru a încuraja activitatea artistică, programe de genul celor implementate cu ocazia Nopții Cercetătorilor Europeni la un alt muzeu din Olanda și la un muzeu din Japonia, numai că logistica le permite ca acestea că se desfășoare permanent.”
Sâmbătă seară este programată gala de decernare a premiilor. Pentru muzeografii buzoieni, prezența în finala competiției pentru râvnitul premiu DASA reprezintă o adevărată reușită și o confirmare a faptului că sunt pe drumul cel bun.
“Am putut constata că muzeul nostru a ajuns înaintea noastră la Nicosia și nu numai, prin aceea că mai mulți dintre cei prezenți când auzeau că suntem de la Buzău invariabil întrebau despre cea mai mare pepită de chihlimbar de tip rumanit din lume. O concluzie la care am ajuns este aceea că facem bine ceea ce facem, dar și că nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să fim mereu în căutare de noi soluții și să oferim publicului nostru noi oportunități de învățare pentru că societatea în care trăim și ne dezvoltăm este plină de provocări cărora trebuie să le facem față. Abordarea tot mai curajoasă a unor teme contemporane precum războiul, rasismul, extremismul etc. trebuie să facă parte din limbajul muzeal, trebuie să fie combătute cu mijloace de învățare muzeale. Muzeele sunt instituții în care oamenii au încredere și muzeele pot schimba lumea.”
Este pentru a doua oară când Muzeul Județean ajunge în marea finală pentru premiul DASA. Prima nominalizare a fost la ediția din anul 2022, când Muzeul Județean Buzău a fost acceptat pentru Muzeul Chihlimbarului Colți, în contextul în care acesta fusese redeschis publicului în anul 2020, în plină perioadă de pandemie.
Adaugă comentarii