Actualitate

(FOTO) O fabrică din Buzău, dată ca exemplu de ministrul Mediului. ” La Buzău lanțul reciclării funcționează foarte bine”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut o vizită fulger în județul Buzău, la compania Romcarbon, dar a mers și la o stație de carburanți și la un retailer en-gros. Fechet a vrut să vadă cu ochii săi cum se lucrează în cadrul celui mai mare proiect de mediu din România, Sistemul Garație-Returnare. Iar după ce a vizitat o fabrică de la Focșani, unde s-au produs printre primele ambalaje cu simbolul RetuRo, încă din noiembrie anul trecut, a ajuns la Buzău, unde sunt produși sacii în care sunt adunate ambalajele reciclabile.

”Această companie reprezintă un element foarte important în lanțul SGR. Aceasta preia sacii folosiți pentru reciclare, de la centrele RetuRo, le reciclează și produce saci noi pentru RetuRo”, a explicat ministrul într-o postare pe Facebook.

Pe de altă parte, acesta a felicitat compania buzoiană pentru atitudinea față de mediu.

”Felicit fabrica Romcarbon din Buzău pentru atitudinea față de mediu. Romcarbon dă prioritate prevenirii generării deșeurilor, precum și reutilizării, reciclării deșeurilor și recuperării energiei. Aici se aplică principiul eco-designului, principiul circularității, recuperarea din deșeuri a resurselor pentru produse. Am văzut și că există o mare grijă pentru consumul de energie. Este o atitudine pentru un viitor mai verde”, a mai spus ministrul liberal al Mediului după vizita de la Buzău.

Ministrul a mers și la o stație de alimentare cu combustibil și la un retailer en-gross, care au instalat automate de preluare a ambalajelor. Concluzia sa:

”La Buzău lanțul reciclării funcționează foarte bine. Comercianții au înțeles că sistemul garanție-returnare este șansa noastră, a tuturor, să scăpăm de deșeurile pe care, altfel, le-am găsi pe malul apelor, în păduri, în zonele de picnic.  Aceste sisteme inteligente de colectare a ambalajelor de băuturi încurajează oamenii să recicleze sticlele de plastic și dozele de băuturi cu semnul SGR într-un mod responsabil.  Totodată, este foarte important că avem capacitatea să susținem Hora Reciclării prin aceste RVM-uri și încurajez cât mai multe companii să preia acest model de bună practică”, a conchis ministrul Mediului, Mircea Fechet.