Actualitate

(FOTO) S-au copt “fructele regilor”. Locul din Buzău unde poți mânca smochine gratis, direct din livadă

Livada cu smochini, situată la ieșirea din municipiul Buzău spre Vernești, un loc care de câțiva ani atrage români din toate colțurile țării, își deschide porțile în acest weekend. O parte din fructe s-au copt deja, așa că sâmbătă și duminică vizitatorii se vor putea bucura de gustul specific al smochinelor bio, fructe dulci cu conținut ridicat de fibre, vitamine și minerale.

Anul acesta, pe fondul temperaturilor ridicate, smochinele, cunoscute și ca “fructele regilor”, s-au copt mai devreme. Este vorba doar despre o mică parte din fructele aflate în livada lui Valentin Badea, buzoianul care deține peste 600 de pomi la marginea municipiului Buzău, în zona rondului de la ieșirea spre Vernești. O parte din producția specifică lunii iulie poate fi consumată deja, așa că proprietarul a decis ca, în acest weekend, să deschidă porțile și să primească primii vizitatori din acest sezon.

Cu mic, cu mare, buzoienii pot petrece câteva ore printre smochini, pot mânca pe săturate fructe direct din pom, fără a plăti vreun leu. De asemenea, își pot culege singuri fructele sănătoase, pe care să le ia acasă. În acest caz, prețul va fi același ca anul trecut, 25 lei/ kg.

“Aceasta este o producție foarte mică, ce se cocea, de obicei, în iulie, dar s-a încălzit vremea și s-a copt mai devreme, o producție pe care nu o aveam anii trecuți pentru că erau primăverile reci. Acum a fost primăvara mai blândă, s-au copt fructele, am o producție de câteva sute de kilograme, așa că așteptăm oamenii să vină să culeagă, să mănânce, să cumpere, dacă vor. Oricine poate să vină să ne viziteze, să petreacă timpul în livadă”, a declarat, pentru șansanews.ro, Valentin Badea, proprietarul livezii de smochine.

Cea mai mare parte a producției este așteptată, însă, abia spre finele lunii iulie. Tot mai devreme, însă, față de anii trecuți, în contextul temperaturilor crescute.

“Producția cealaltă, din perioada august-septembrie, va fi mai mare și cu siguranță va fi mai devreme decât în anii trecuți, cu câteva săptămâni. O să fie o perioadă de 2 luni, 2 luni și jumătate în care o să avem producție în fiecare zi pentru cei care vor fructe proaspete.”

Până atunci, sâmbătă, 29 iunie, după ora 10:00 și până seara, dar și duminică, 30 iunie, pe tot parcursul zilei, livada va fi deschisă. Buzoienii pot mânca pe săturate fructe, dar pot afla și detalii despre ce înseamnă o astfel de afacere, direct de la proprietarul singurei plantații de smochini din Buzău. O afacere care implică multă pasiune, dar și timp și costuri, mai ales că în ultimii ani, din cauza secetei, irigațiile sunt singura soluție pentru a ține pomii în viață.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian