Actualitate SĂNĂTATE

(FOTO) Secție de recuperare medicală, construită de la zero, în cel mai mare spital din Buzău

Spitalul Județean Buzău ar putea avea, în curând, o secție specială de recuperare medicală. Este vorba despre o secție destinată buzoienilor care au nevoie de recuperare după anumite intervenții, sau de tratament preventiv, pentru a evita diverse afecțiuni. Un proiect în acest sens va fi supus aprobării consilierilor județeni în ședința de săptămâna aceasta.

Potrivit proiectului, secția de recuperare medicală, ce va cuprinde cabinete de fizioterapie și kinetoterapie, ar urma să fie construită în curtea Spitalului Județean. Clădirea va avea parter și un etaj. La parter vor fi cabinetele destinate îngrijirii pacienților. Proiectul prevede amenajarea a 9 cabinete medicale diverse: de kinetoterapie, parafină, cabinet pentru baie galvanică, masaj, drenaj limfatic, cabinet înaltă frecvență, lampă infraroșu si ultraviolete, magnetoterapie, electroterapie, ultrasunet și laser.  Secția de recuperare medicală va avea 10 angajați (8 cadre medicale și asistenți medicali și 2 angajati recepție), iar numărul pacienților va putea fi de 40.  La etaj vor fi birouri și alte spații administrative. Toate spațiile vor fi dotate cu mobilier și instalații necesare.

Inițiatorii motivează nevoia de realizare a unei astfel de secții prin numărul tot mai mare de pacienți care au nevoie de astfel de îngrijiri.

“Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, articulațiile și mușchii se deteriorează, aceștia fiind predispuși la diverse leziuni și complicații (ex: artrita, osteoporoza etc.) Ajutorul de specialitate poate îmbunătăți mișcarea, coordonarea și ajută la păstrarea funcțiilor organelor afectate cât mai mult timp posibil prin tratamente de recuperare medicală care sunt în general non-invazive sau minim-invazive. De asemenea, recuperarea medicală se impune întregii populații și în urma anumitor intervenții chirurgicale pentru recăpătarea / îmbunătățirea flexibilității, fiind un ajutor în primul rând fizic pentru persoana în cauză, dar și moral, ajutând la o recuperare mai ușoară și la o tranziție mai lină între capacitățile individuale înainte și după operație. Totodată, recuperarea se înscrie și în specialitatea medicinei preventive, astfel că printr-un tratament adecvat se pot preveni diverse intervenții chirurgicale și se pot ameliora dureri datorate unor traumatisme cauzate de accidentări, boli, posturii incorecte la birou,în timpul somnului etc.”

Noua clădire ar urma să fie legată de clădirea principală a spitalului printr-un hol tip pasarelă.

Realizarea unei secții noi, construite de la zero, cu aparatură de ultimă generație, va asigura un act medical de calitate, cele mai bune condiții pentru pacienți și pentru medici.

“Misiunea specifică a secției de recuperare pentru care se solicită finanțare urmărește îmbunătățirea sănătății comunității prin asigurarea reabilitării fizice și / sau functionale, cu impact direct asupra reabilitării psihice, asigurând astfel reintegrare socio-economică, profesională, recreațională, chiar și familială. Investiția propusă este necesară pentru oferirea de servicii medicale conform standardelor actuale din domeniul sănătății și nu numai, tuturor cetățenilor pe care îi va deservi,  aducând plus valoare prin diversificarea serviciilor medicale integrate oferite, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății cetățenilor.

În contextul pandemic prin care tocmai am trecut, construirea la standardele de securitate, sănătate și igienă publică conform legislației în vigoare, reprezintă cu atât mai mult o necesitate pentru o igienă corectă și servicii medicale adecvate, prevenind astfel răspândirea virusurilor și a bolilor transmisibile în rândul populației.”

Pe lângă realizarea unei secții de recuperare medicală și bază de tratament, se propune și demolarea a 3 clădiri șubrede ce aparțin Spitalului Județean, care nu mai pot fi folosite, lăsând loc pentru amenajarea de parcări. Întreg proiectul este estimat la circa 15 milioane lei, cu TVA, fondurile urmând să fie asigurate de Consiliul județean Buzău. Perioada de implementare va fi de 18 luni, din care 6 pentru proiectare și 12 pentru execuție lucrări.

NU sunt singurele investiții propuse la Spitalul Județean Buzău. Un alt proiect, cu o valoare de circa 4,5 mil. lei, vizează realizarea unei clădiri pentru arhiva spitalului, serviciul propriu de pompieri, precum și zonă specială pentru personalul tehnic al unității spitalicești.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian