Centre de dezmembrări auto, printre pomii fructiferi! Este ceea ce au descoperit polițiștii și comisarii de mediu în urma unor controale efectuate zilele trecute. Echipele de control au avut parte de imagini dezolante când au ajuns în orașul Pătârlagele. Printre pruni și meri au “răsărit” grămezi de deșeuri periculoase, care nu aveau ce căuta în astfel de locuri.
În două locații din oraș, polițiștii au descoperit astfel de afaceri. Zeci de mașini scoase din uz sau electrocasnice vechi au fost depozitate direct pe sol, în livadă. Printre acestea, și deșeuri periculoase, care trebuie colectate și distruse de firme specializate, pentru că pot afecta serios mediul înconjurător.
“În zona Pătârlagele, pe un teren intravilan, de tip livadă, proprietatea unui localnic de 34 de ani, polițiștii au descoperit 45 de autovehicule, o mare parte scoase din uz, în diferite stadii de dezmembrare/reparație, precum și 3 mașini de spălat și 2 frigidere dezafectate, totalizând 15 tone de deșeuri metalice și 40 de deșeuri periculoase (radiatoare pentru răcire, intercoolere de climatizare).
Tot în Pătârlagele, pe terenul utilizat de către o societate comercială, dar și pe proprietatea unui alt localnic, au fost descoperite încă 33 de autovehicule, în diferite stadii de dezmembrare, depozitate direct pe sol”, se menționează într-un comunicat de presă remis de IPJ Buzău.
Nereguli similare au fost găsite și la un centru de dezmembrări auto din Boboc, comuna buzoiană Cochirleanca, ce funcționa fără autorizație de mediu. Cantități importante de deșeuri periculoase erau depozitate la întâmplare. Detalii, AICI.
“Pe o suprafaţă întinsă, exploatată de societatea comercială controlată, polițiștii au descoperit aproximativ 280 de autovehicule scoase din uz, în diferite stadii de dezmembrare, 50 dintre acestea amplasate pe platformă betonată, iar restul direct pe sol, prezentând scurgeri de lichide pe sol. De asemenea, au descoperit aproximativ 350 de tone de deşeuri, aproximativ 570 de litri de ulei uzat și 300 de kilograme de deșeuri periculoase (intercooler, radiator climă, radiator răcire) și 7 acumulatori auto.”
Pentru toate aceste nereguli, polițiștii au întocmit dosare penale și continuă cercetările, sub coordonarea procurorilor, sub aspectul comiterii infracțiunilor prevăzute de OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului și OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.
La rândul lor, comisarii de mediu au aplicat sancțiuni de zeci de mii de lei.
Adaugă comentarii