Actualitate

(FOTO&VIDEO) Au trecut 34 de ani de la Revoluție. Cum a fost marcat momentul la Buzău, mărturii ale rudelor eroilor din ’89

Revoluția de la 1989 este adeseori pomenită și astăzi, reprezentând un moment de cotitură pentru țara noastră, un moment definitoriu pentru ceea ce este azi România. Pentru asta a fost însă nevoie de jertfa multor oameni. Printre ei și 49 de buzoieni, și-au dat viața luptând pentru libertate.

La 34 de ani de la Revoluție, evenimentele din decembrie 1989 și jertfa eroilor au fost comemorate în cadrul unui ceremonial, care a avut loc pe Platoul Dacia, unde au fost prezenți oficialități locale, reprezentanți ai armatei, dar și rude ale celor care au pierit atunci. După slujba religioasă, prefectul Daniel Marian Țiclea a dat citire mesajului premierului Marcel Ciolacu. În discurs s-a subliniat faptul că Revoluția Română din Decembrie 1989 a fost momentul în care idealul libertății a învins teroarea puternic instaurată în rândul populației. 

“Avem datoria morală față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, să nu permitem distorsionarea faptelor trecutului. Mulți dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile așteaptă încă să li se facă dreptate. Ei și întreaga societate românească trebuie să cunoască adevărul istoric pentru a înțelege trecutul. Iar pentru a ne proiecta corect viitorul, este nevoie să educăm tinerele generații în spiritul libertății, toleranței, conștiinței democratice și combaterii tendințelor extremiste și xenofobiei. Exprimarea liberă a opiniilor, opțiunea dialogului, firești și necesare într-o democrație, nu ar fi fost posibile fără înlăturarea regimului comunist opresiv”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Reprezentanții asociațiilor de revoluționari au punctat eforturile făcute de cei care au plătit cu viața.

Rudele celor care murit în Decembrie ’89 spun că durerea pe care o simt acum, la 34 de ani, este la fel de intensă ca atunci. O buzoiancă, îndurerată de pierderea soțului pe când ea nu împlinise nici 23 de ani, povestește cum l-a zărit cu două ore înainte ca soțul ei să-și piardă viața și cum a mers spre casă prin ploaia de gloanțe, părăsind unitatea militară. Femeia venise să-i aducă schimburi când a început focul și a trebuit să părăsească unitatea, deoarece comandantul nu știa că se află în unitate.

Mama lui Vasile Antemir, buzoian împușcat la Revoluție, povestește cum după 34 de ani a fost chemată la București ca martor în proces. Femeia nu crede că se va afla prea curând adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în 1989.

În memoria Eroilor Revoluției au fost depuse coroane de flori, iar ceremonia s-a încheiat cu o defilare militară.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian