Actualitate Social

(FOTO+VIDEO) Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători. Fetele pun busuioc sub pernă, bărbaţii se întrec pentru a scoate crucea din apa

Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Botezul Domnului sau Boboteaza este prima mare sărbătoare din noul an și este marcată prin slujbe și procesiuni. Botezul Mântuitorului în apele Iordanului se mai numește și EPIFANIE, termen provenit din limba greacă, ce înseamnă arătare, descoperire. Pentru creștini este primul moment al arătării Sfintei Treimi pentru că în momentul în care Hristos S-a botezat, cerurile s-au deschis, iar Duhul Sfânt S-a coborât în chip de porumbel, în timp ce Dumnezeu Tatăl le-a vorbit celor prezenți despre Fiul Său.
Simbolul acestei mari sărbători este agheasma, apa sfințită pe care creștinii o iau de la bisericile ortodoxe și o duc la casele lor. Potrivit credinței creștine, în această zi toate apele se sfințesc și capătă puteri miraculoase, tămăduitoare.
În biserici au loc slujbe de sfințire, după care credincioșii pot lua apă sfinţită.
Și la Buzău are avea loc o procesiune de Bobotează, conform tradiției creștine. Buzoienii sunt invitaţi să participe luni, 6 ianuarie, la Sfânta Liturghie, la Catedrala municipală Sfântul Sava, apoi, începând cu ora 11.30, să pornească în procesiune la apa Buzăului, unde va avea loc slujba de sfinţire a apei, care aminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului.
Așadar, credincioșii pornesc de la Bisericuța Copiilor, fac pe traseu joncțiunea cu enoriași din mai multe parohii și merg pe malul râului Buzău, singurul râu din ţara noastră care a dăruit Bisericii un sfânt, în persoana Sfântului Sava, care a fost martirizat în anul 372.

Slujba de sfinţire a apei Buzăului începe la ora 12.00.